// Вие четете...

Подводен риболов

Oпарванията от медузи и убожданията от риби

Могат ли опарванията от медузи и убожданията от риби да бъдат опасни?

Опарването от медуза е неприятно и прилича на това като от коприва, но има медузи , които са твърде опасни и срещата с тях трябва да се избягва. При опарване от медуза амонякът ще свърши работа, мястото просто трябва да се намаже, ако няма амоняк може да се използва урина, собствено производство.

Морския дракон е не голяма риба, достигаща до 15 см дължина и се среща често в пясъчните зони на крайбрежните води. Двата остри шипа, разположени на хрилните и капачета, както и първите 3 – 4 лъча на гръбната перка имат жлеб, в основата на който има отровни жлези. Убожданията от морски дракон са болезнени. Засегнатото място се зачервява и подува, появяват се тръпки, отмаляване, а при по-тежки случаи и парализа на пръстите, на целия крайник, в редки случаи и смърт.

Морският скорпион достига 15 – 28 см дължина. Живее по каменистото дъно, обрасло с водорасли. Голямата му глава е въоръжена с остри бодли и шипове, които има отровни жлези. Обезпокоена или настъпана, тази риба изправя всичките си бодли и става опасна. Убождането е съпроводено с остра болка и последиците са сериозни, тъй като отровата действа направо на сърцето. При по-силни отравяния действията на пострадалият са безконтролни, получава парализа, а може да изпадне и в безсъзнание.

Морската котка се смята за отровна риба, но досега в нея не са открити такива жлези. Тялото и е сплескано и има вид на диск с дълга опашка, която се раздвоява от здрав костен шип, стреловидно заострен. Със силната си и много подвижна опашка тя нанася резки удари, а шипът причинява дълбоки рани, които се замърсяват от слузта с която е покрит шипът. Живее по тинестото дъно където цветът и се слива с цвета на дъното. Инфектираните рани заздравяват трудно и бавно.
Лечението на убожданията и нараняванията от морските отровни риби се препоръчва нараненото място да се изсмуче или изстиска след което се промива със спирт или амоняк.
Най-доброто решение тези риби да се познават и да се избягват, но за опитните подводни ловци те не са опасни и са доста вкусни.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар