// Вие четете...

Нестандартни размишления

Харесвате ли се?

„Гледат очите, срамува се лицето.“

Харесвате ли се?

Най-напред трябва да скъсате с мита, че имате една единствена Аз концепция и, че тя е или само положителна, или само отрицателна. Вие имате голям брой Аз-образи, които всеки момент се менят. Ако ви попитат: „Харесвате ли се?“, вие може би ще струпате всички отрицателни мнения за себе си и ще отговорите „Не“. Разграничаването на специфичните зони на не харесване ще ви даде определени цели, за чието постигане можете да положите усилия.
Вие имате определени чувства за себе си във физическо, интелектуално, социално и емоционално отношение. Имате мнение за способностите си в областта на музиката, спорта, изкуството, техниката, писането и така нататък. Автопортретите ви са толкова многобройни, колкото и заниманията ви, а във всички модели на поведение сте неизменно ВИЕ, човекът, когото приемате или отхвърляте.
Цената, която имате в собствените си очи, тази благосклонна, вездесъща сянка, консултантът ви за лично щастие и само осъществяване, трябва да е независима от самооценките ви. Вие съществувате. Вие сте човек. Това е всичко от което имате нужда. Вие определяте цената си и не е необходимо да давате обяснения никому. Вашата ценност е даденост, която няма нищо общо с поведението и чувствата. Можете да не харесвате поведението си в даден момент, но това няма нищо общо със самооценката ви. Можете да изберете винаги да бъдете ценен в собствените си очи и да се заемете с промяната на своите самооценки.
Всичко започва от вашето физическо Аз. Харесвате ли тялото си? Ако отговорите с не, опитайте се да го разложите на съставните му части. Направете списък на белезите, срещу които имате възражения. Започнете отгоре: косата, челото, очите, клепачите, бузите. Харесвате ли устата си, носа си, зъбите си и врата си? А ръцете, пръстите, гърдите и корема?
Може би имате някои физически особености, които не харесвате. Ако те са части от тялото ви, които могат да бъдат променени, поставете си за цел да ги промените. Ако коремът ви е твърде голям или не харесвате цвета на косата си, можете да ги разглеждате, като резултати от избор в по-ранен момент и да направите нов избор в настоящия момент. Тези части, които не одобрявате и които не могат да се променят, могат да бъдат разгледани в нова светлина. Всъщност вие сте заели определението на съвременното общество за красота. Не оставяйте другите да ви диктуват, кое трябва да бъде привлекателно за вас. Вземете решение да харесвате физическото си Аз и признайте, че то е ценно и привлекателно за вас, като по този начин ще отхвърлите сравненията и мненията на другите. Вие можете да решите, кое е приятно и да оставите в миналото си неприемането на самия себе си.
Вие сте човешко същество. Човешките същества отделят определени миризми, издават определени звуци и имат определено количество коса. Обществото на производителите на стоки обаче излъчва определени послания относно физическото състояние на човека. То казва: „Срамувайте се от тези човешки особености. Овладейте поведението на маскировка, особено ако маскирате истинското си Аз с наш продукт. Не се приемайте. Крийте своето Аз.“
Не можете да гледате един час телевизия, без да получите това послание. Рекламите, които всекидневно ви засипват, ви внушават, че трябва да ненавиждате миризмата на устата, мишниците, краката, кожата си и т.н. „Започнете да употребявате нашето изделие и отново ще се почувствате истински и естествени.“ Сякаш не сте естествен, какъвто сте, а трябва да излъчвате козметични аромати, за да се харесвате повече. И вие обезмирисявате всяка кухина с подходящ дезодорант, защото не приемате част от себе си, която имат всички човешки същества.
Да се приемете, означава да харесвате цялото си физическо Аз и да отхвърляте наложената от обществото необходимост от приличие или да търпите тялото си, когато то има друго, а не козметично поведение. Това не означава, че трябва да тръгнете да се показвате, а че можете да се научите да извличате удоволствия от собственото си Аз.
Много жени приемат наложените от обществото норми за приличие и се държат така, както се очаква от тях, когато става въпрос за собствените им тела. „Бръснете краката и мишниците си, слагайте си дезодорант навсякъде, парфюмирайте тялото си с чужди аромати, ароматизирайте устата си, гримирайте очите си, устните, бузите, слагайте възглавнички в сутиена си, пръскайте интимните си части с подходящ букет и ползвайте изкуствени нокти.“
Импликацията е, че във вашето естествено и съвсем човешко Аз има нещо неприятно и можете да станете привлекателен само като станете изкуствен. Най-тъжното е, че крайният продукт е лъжливо Аз и то заема мястото на естественото ви Аз, което ви съпътства през по-голямата част от живота. Подтикват ви да отхвърлите това красиво Аз.
Поведението на рекламните агенти е обяснимо, тъй като те ще получат печалба, като продадат продуктите си. По-необяснимо е обаче, че вие купувате тези продукти и с това избирате да отхвърлите реалното си Аз. Вие можете да престанете да криете красивото и естественото си Аз. И ако изберете да ползвате някакви козметични средства, то няма да е, защото не харесвате това, което маскирате, а защото търсите нови усещания или само осъществяване. Не е лесно да бъдем честни към себе си в това отношение, нужно е време, за да се научим да различаваме това, което ни доставя удоволствие, от онова, което според рекламите трябва да ни доставя такова.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар