// Вие четете...

Нестандартни размишления

С кого да се сравняваме?

„Не гледай тялото и дрехата – гледай душата.“

С кого да се сравняваме?

Всъщност вие можете да направите избор по отношение на всички свои Аз-образи. Можете да решите да мислите за себе си, като за интелигентен човек, като приложите собствените си стандарти към самия себе си. Вие сте толкова по-интелигентен, колкото по-щастлив успявате да се направите. Ако не сте добър в някоя област, то това е просто естественият резултат от избора, който сте правили до този момент, но ако решите да отделите достатъчно време за упражнения в която и да е от тях, несъмнено ще постигнете по-голямо съвършенство. Ако се подценявате, то е защото сте „копирали” тези модели и сравнявате себе си с другите.
Колкото и странно да ви се струва, вие можете да изберете да бъдете толкова умен, колкото пожелаете. Всъщност, научните наклонности са функция на времето, а не някакво вродено качество. Ако разполагате с достатъчно време и положите достатъчно усилия, вие бихте могли, стига да решите, да овладеете всяка наука. Вие обаче не правите този избор и то съвсем основателно. Защо да влагате такъв вид енергия на сегашния момент в решаването на неясни задачи или в заучаването на нещо, което не ви интересува? Много по-висши са целите да бъдете щастлив, да живеете ефективно и да обичате. Въпросът е, че интелигентността не е качество, което се наследява или което идва, като подарък отнякъде. Един човек е толкова интелигентен, колкото реши да бъде. Да не харесвате степента на интелигентност, която сте си избрали, означава, че се само презирате, а това може да има лоши последствия в живота ви, тоест да търпите загуби от това.
Така, както можете да избирате автопортретите си, можете да избирате и всички свои фотографии, заложени в мозъка ви. Вие притежавате такива социални умения, каквито изберете да притежавате. Ако не одобрявате социалното си поведение, можете да вземете мерки и да го промените, без да го смесвате със самооценката си. По същия начин вашите артистични, технически, спортни, музикални и други способности до голяма степен са резултат от избор и не би трябвало да се смесват с вашата ценност.
Да приемате у себе си това, което вярвате, че е подходящо за вас, е нещо, за което още сега можете да вземете решение. Чудесно начинание е да се заемете да поправите нещата, които не са ви по мярка, и няма причина да изберете да се чувствате недостоен само защото има у вас неща, които ще коригирате.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар