// Вие четете...

Живот в равновесие

С какво се свързва животът в Равновесие?

„От умереното ядене – сила, от обилното – гроб.“

С две думи, това е състояние, в което тялото работи с максимална ефективност. Извън Равновесие, животът е такъв, какъвто го познаваме, понякога ни възнаграждава за усилията, в повечето случаи ни изпълва с усещане за безпомощност със своите объркващи проблеми, пропуснати по-големи или по-малки възможности, понякога и болести.
Влезем ли в Равновесие обаче, животът става по-лесен и по-добър. В това състояние ще се радваме на оптималното функциониране на тялото си, на увеличената си енергия и физическа издръжливост, на засилената си способност за умствено съсредоточаване и продуктивност, ще се освободим от усещането за глад.
С живота в Равновесие проблемите не изчезват, но начините, по които могат да бъдат разрешени, стават по-очевидни. Умората и безразличието се изместват от енергичност и високо ниво на компетентност. Отслабването, което всъщност би трябвало да се нарича загуба на мазнини за повечето хора е една уморителна, безполезна борба. В Равновесие обаче то става безболезнено, почти автоматично.
Животът в Равновесие води до значителни подобрения в здравето. Малките здравословни проблеми, които измъчват всички ни, (настинки, грип, алергии) като че ли започват да ни спохождат все по-рядко. А когато това все пак стане, те не са така мъчителни. И някои от най-сериозните хронични болести на нашето съвремие почти със сигурност ни отминават. И, ако все пак ни сполети това, когато сме в Равновесие тяхното лечение е много по-успешно.
Пребиваването в такова състояние на Равновесие всъщност може да се превърне в основа на нов вид ниско струващ и въпреки това високо ефективен модел за опазването на нашето здраве, модел при който всеки сам поема отговорност и се грижи за собственото си тяло, като го поддържа в състояние на непрестанно добро здраве.
Не говорим просто за „добро здравословно състояние“ – широко употребяван сред хората израз. Това не е нищо повече от липса на болест. С животът в Равновесие се отива още по-нататък, то ни води към оптимално здраве.
И така, как да стигнем до живота в Равновесие?
Има само един път, които можем да изминем по собствена воля към живота в Равновесие и това е нашият избор. Това ще ни позволи не само да се озовем там, ами и да останем през целия ден, цялата седмици и месеци без прекъсване. Този избор на модела включва употребата на най-мощното и достъпно лекарство, с което разполагаме – храна и вода.
Точно така, няма никакви вълшебни отвари, хапчета, билки или мантри. Истината е, че всеки път, когато отворим уста, за да се храним, ние кандидатствате за получаване на пропуск към живота в Равновесие. За да го получим обаче, трябва да се отнасяме към храната и водата като към лекарство. Трябва да консумираме храната и водата контролирано и в подходящите пропорции.
Да вземем компютрите например, ако натиснете верния клавиш, можете да се радвате на чудесата на съвременната технология. Ударете грешен клавиш и компютърът, в най-добрия случай, няма да изпълни командата ви. Начинът на хранене, който трябва да спазвате, за да достигнете Равновесие е също така прецизен, като компютърната техника.
И както при използването на компютъра, за достигането на живот в Равновесие се изисква да следвате определени правила. В началото правилата на хранене може да ви се сторят сложни, но започнете ли веднъж да ги прилагате ще откриете, че са лесни за изпълнение.
Проблемът е там, че повечето от нас се ръководят от неверни правила, грешен модел, използват неподходящи храни или, което е не по-малко зле, нужните храни в неподходящи пропорции. И в резултат ние никога не можем да се озовем в състояние на правилния начин на живот, тоест в живота на Равновесие. Изпълнявайки правилата и входът ни е осигурен.
Какво ще спечелите, ако следвате тези правила? Ако спазвате правилата и не излизате от границите на този начин на живот, скоро ще станете постоянен жител на живота в Равновесие, тоест на балансирания начин на живот. Ще бъдете възнаградени с увеличаване на енергията, на жизнеността и качеството на всичко, което правите в работата, в спорта, в личните отношения, до такава степен, че ще останете смаяни от резултатите.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар