// Вие четете...

Подводен риболов

С какво да продължим?

Ако сме усвоили най-лесното, то следва да се впуснем в сериозната част на подводния риболов. Става въпрос за количествата, за най-голямата риба, за опасната рибата, която другите не са уловили.
Да започнем с попчетата, за нея ви трябва количество, но за да стане това ви трябва прозрачна вода, безшумно гмуркане, слизане до дъното, насочване, прицелване, изстрел, прибиране на рибата, изплуване, отново безшумно и внимателно. Изплуването е важно, може да се сравни с пресичането на прелез, спри погледни и ако не идва влак премини. При изплуване, не може пък и няма време за спиране, но непременно се огледайте, защото плуващите, плаващите на повърхността нямат навика да ви пазят, затова вие се пазете от удар в предмет или човек. Лихмусът (голямо и едро попче) е кротка и не плашлива риба, ще ви чака да се нагласите, проблемът е в нейното откриване, иначе удоволствието е голямо. Царската кая е от същия вид, но поведението и е по-различно. Обикновено се крие и ако успеете да я видите не се колебайте да стреляте, възможно най-бързо, защото няма да ви чака. Друг е въпросът, че харпунът при изстрел трябва да се държи с двете ръце, за да успеете да я уцелите.
Калканът, писията и езикът са сродни от вида дъни риби. Калканът не е труден за улов, трудното е в откриването, както това се отнася и за другите от вида, само, че калканът приема цвета на дъното върху което се намира, както и често се заравя в пясъка. Същото се отнася и за другите, но тях по често можете да ги откриете заровени в пясъка.
Всички останали, за изключение на опасните, са от вида бързи. Към бързите могат да се причислят кефалът, леферът, спари, може би и змиорката има и други, но те се срещат по рядко. Кефалът е най-често срещаната, трудно се лови, необходим е опит в прицелването на движещи се риби, понякога и доста бързо. Като правило, изпусната риба не се гони, както не се гони и автобус, та нали друг ще дойде. Но все пак, ако прецените, че няма да загубите много енергия, дръжте я.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар