// Вие четете...

Поведенчески модели

Страх от неизвестното.

„Ако е трудно да получиш това, което нямаш, по-лесно е да се откажеш от него.“

Страх от неизвестното.

В голяма степен нашето поведение се определя от нашия страх от неизвестността. Отбягването на нови преживявания, предубежденията, сляпото придържане към предварителни планове, потребността от външна сигурност, страхът от провал и максимализмът са все подзаглавия в тази голяма самоограничаваща област.
Цял живот ядете едни и същи храни. Въздържате се да изпробвате нови, екзотични ястия и се придържате към по-традиционните, като обикновено казвате: „Аз съм човек, който яде месо и картофи“ или „Винаги си поръчвам пиле“. Всеки човек има определени предпочитания и склонности, когато става въпрос за храна, но избягването на непознати храни е просто спокойствие. Някои хора никога не са опитвали царевична питка с пълнеж в средата или не са ходили на гръцки или китайски ресторант само защото се придържат към това, което познават и с което са свикнали. Ако човек излезе от кръга на привичното, може да открие цял нов и вълнуващ гастрономически свят.
Винаги носите едни и същи дрехи. Не се опитвате да изпробвате нов стил или да облечете нещо различно. Определяте се като „човек, който се облича консервативно“ или като „любител на ярките цветове“ и не желаете да променяте стила на облеклото си.
Четете едни и същи вестници и списания, които ден след ден утвърждават едни и същи схващания и не приемате противоположно мнение.
Цял живот гледате един и същ тип филми. Отказвате да видите филм, който може да подкрепя различни от вашите философски или политически убеждения, тъй като неизвестното е смущаващо и трябва да се отбягва.
Живеете в същия квартал, град или село, защото родителите ви и техните родители са живели там. Страхувате се да се преместите другаде, защото там хората, климатът, политиката, езикът, порядките или каквото и да е друго са различни.
Отказвате да се вслушвате в идеи, които не споделяте. Вместо да се опитате да разберете становището на събеседника си, като кажете „Да, никога не съм се замислял за това“, вие веднага заключавате, че той е луд или неинформиран. Това е метод за отбягване на различното или неизвестното, като отказвате да общувате.
Страхувате се да се заемете с нова дейност, защото не можете да я вършите добре. „Мисля, че няма да съм добър, затова ще погледам.“
Имате натрапчив стремеж към постижение в училище или в службата. За вас оценките са по-важни от всичко друго. Характеристиката има по-голямо значение от задоволството, което дава добре свършената работа. Наградите за постиженията заместват впускането в нещо ново и неизвестно. Придържате се към сигурните области на знанието, защото „Знам, че мога да получа висока бележка“, а не рискувате да получите по-ниска, като се заемете с нова наука. Приемате безопасната задача в която сте уверен, че ще имате успех, вместо да се включите в нова и непозната дейност и да поемете риска да претърпите неуспех.
Избягвате всеки, когото определяте като отличаващ се с нещо от вас, включително и всички други презрителни етикети, които предпазват от страха от неизвестното. Вместо да се опитате да научите нещо за тези хора, вие им прикачвате злостен етикет и говорите по-скоро за тях, а не с тях.
Оставате на една и съща служба, въпреки че не я харесвате, не защото нямате друг избор, а защото се опасявате да навлезете в неизвестността, свързана с постъпването на нова работа.
Запазвате очевидно неуспешен брак, защото се страхувате от неизвестния живот на несемеен човек. Не си спомняте, какво означава да сте неженен и не знаете, какво ви очаква. Предпочитате да останете в неприятна, но позната област, вместо да се отправите към нова територия за „потенциални“ самотници.
Ходите на почивка винаги на едно и също място, отсядате в един и същ хотел, през едно и също време в годината. В този случай знаете, какво можете да очаквате и не се налага да изпробвате нови места, които могат да бъдат или да не бъдат извор на приятни преживявания.
Критерият ви за всичко, което вършите е изпълнението, а не удоволствието, което изпитвате. С други думи, вършите само това, което умеете и избягвате заниманията в които бихте могли да се провалите или които не бихте извършили добре.
Мерите нещата с пари. Ако изделието струва по-скъпо, то е по-ценно и следователно е белег на личен успех. Известното се измерва в парични знаци, докато неизвестното не може да се подложи на финансова оценка.
Стремите се към висока титла, луксозни леки коли, престижни етикети върху дрехите и други белези на високо обществено положение, макар че може дори да не харесвате вещите и начина на живот, които те олицетворяват.
Неспособен сте да промените плана си, ако възникне интересна нова възможност. Ако се отклоните от пътя, ще го изгубите, както и мястото си в живота.
Обзет сте от мисълта за времето и допускате часовниците да ръководят живота ви. Живеете по график, който ви пречи да се запознавате с нови и непознати страни от живота. Винаги носите часовник на ръката си, дори когато спите и се водите по него. Спите, ядете и се любите по часовник, без да се съобразявате с глада, умората или желанието си.
Отхвърляте определени дейности, които никога не сте пробвали. Сред тях може да са такива „странни“ неща като медитация, йога, астрологията, играта на табла, боулинг и всичко друго, което е непознато за вас.
Отнасяте се към секса без въображение. Винаги се любите по един и същ начин, в една и съща поза. Не изпробвате нови и екзотични начини на любов, защото са различни и следователно може да са неприемливи.
Криете се сред една и съща група приятели и никога не се насочвате към различни хора, които представляват нови и непознати светове. Редовно се срещате с една и съща компания и цял живот прекарвате с нея.
На празненство на което сте със съпруга си или приятеля си, през цялото време седите до него, но не защото ви е приятно, а защото се чувствате в безопасност.
Стоите настрана поради страха, какво може да се случи, ако започнете разговор с непознати хора на необичайни теми. Мислите си, че те сигурно са по-умни, по-талантливи, по-умели или по-остроумни и използвате това като довод, за да отбягвате ново преживяване. Осъждате се, ако не постигнете успех във всички свои начинания.
Това са няколко примера на нездрав модел на поведение, породен от страх за неизвестното. Какво можете да направите, просто се запитайте, защо искате да изживявате всеки ден така, както сте изживели предишния, без възможности за развитие, а отговорът ще намерите сами.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар