// Вие четете...

Мистика и манипулации

Свети Архангел Михаил.

„По добре да идеш в ада със смях, отколкото в рая да трепериш от страх.“

Свети Архангел Михаил.

Свети Архангел Михаил се явява един от най-висшите ангели, които вземат близко участие в църковния живот. Свещеното писание ни казва, че физическия свят не е единствен, че освен него съществува още и духовен свят, които е заселен с добри и разумни същества, които се наричат ангели.
В превод от гръцки ангел означава „вестник“. Господ често съобщава на хората своята воля. За съжаление ние нищо не знаем за това, как живеят ангелите в духовния свят. Дори и да бихме знаели, да разберем това, на нас щеше да ни е изключително трудно, дотолкова, доколкото тези условия в които се намират ангелите са абсолютно различни от материалния живот. Възвишеното положение на някои ангели се обозначава с приставката „архи“.
На еврейски, името Михаил означава „Който, като Бог“. За явяване на ангели на хора, свещеното писание разказва само няколко пъти. Именно тези ангели изпълняват особена роля, като утвърждават Божието Царство на Земята.
Едни от тези ангели са архангелите Гавраил и Михаил, които са посочени в каноническото писание. Освен тях се споменават също и архангелите Урил, Рафаил, Иегудил, Салафил, Варахил. В книгата на Товит се говори, че архангел Рафаил е един от седемте свети Ангели. Именно тази фраза показва, че архангел Михаил е един от седемте висши ангели Божи.
Святото Писание именува Архангел Михаил – «княз», които оглавява войската Божия. Иконата на «Архангел Михаил» го изобразява, като главния борец с дяволите, както и с всевъзможните човешки беззакония. Именно по тази причина Църквата го нарича «архистратиг», тоест вожд, старши воин. Архангел Михаил се явява като Исус Навин, и е бил негов помощник при завладяването на Обетованата земя от израелския народ. Архангел Михаил се явява също и като пророк Данаилов, когато е паднало Вавилонското Царство. На него му е било предсказано, че архангел Михаил ще помогне на Божия народ да се спаси от преследванията на Антихриста.
Откровението указва на това, че Архангел Михаил се явява като основен противник на дракона-дявол, а също така и на останалите ангели, които се разбунтували против Господ. Свети архангел Михаил оглавявал войската Божия, която се била с драконите на Небето. За драконите не се намерили техни привърженици, както и място на Небето. И били те низвергнати в ада, щото да се намират там във вечни мъчения.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар