// Вие четете...

Нестандартни размишления

Само манипулиращо поведение.

„За жената кокетството с любимия заменя любовното признание.“

Само манипулиращо поведение.

Ето някои от често срещаните модели на поведение, които влизат в категорията на само манипулирането.
Отбивате комплиментите, насочени към вас. „Не съм чак толкова умен, просто имах късмет може би.”
Измисляте извинения за добрия си външен вид. „Заслугата е на фризьорката ми, тя може да направи от жабата принцеса…” „Повярвайте ми, всичко е в гардероба ..” „Зеленото е любимият ми цвят.”
Приписвате заслугата на други хора, докато тя всъщност е ваша. „Слава Богу, че Той е насреща, без него нищо не струвам…” „Мария свърши всичко, аз само стоях и гледах.”
В разговор се позовавате на мненията и чувствата на други хора. „Мъжът ми казва ..” „Майка ми смята, че …” „Даниел винаги ми казва, че..”
Подлагате мненията си на чужда преценка. „Нали така, мили?” „Аз това казах, нали Марта?” „Питайте мъжа ми, той ще ви каже…”
Отказвате да поръчате нещо, което желаете, не защото не можете да си го позволите, а защото смятате, че не го заслужавате…
Въздържате се да купите нещо за себе си, тъй като смятате, че трябва да го купите за някой друг, макар че жертвата ви не е необходима. Или не си купувате нещата, които бихте желали да притежавате, защото не ги заслужавате.
Избягвате глезотии от рода на цветята, виното или каквото и да е друго, въпреки че ги обичате, защото това е пръскане на пари.
В стая, пълна с хора, някой извиква „Ей, глупчо“, и вие се обръщате към гласа.
Използвате умалителни имена за себе си и позволявате на другите да ги използуват, които всъщност са пренебрежителни.
Ваш приятел или вашият любим ви подарява украшение. Веднага през главата ви минава следната мисъл: „Сигурно вкъщи има цяло чекмедже с украшения за други девойки.“
Някой ви казва, че изглеждате добре. В ума ви блясва: „Или си сляп, или искаш да ми доставиш удоволствие.“
Някой ви извежда на ресторант или на театър. А вие си мислите: „Винаги така се почва, но колко ли ще продължи, след като разбере, какво представлявам всъщност?“
Приятелка приема да дойде на среща с вас, а вие смятате, че го прави като благодеяние.
Много от изброените модели на само манипулиращо поведение може да изглеждат маловажни, но въпреки това те са мини индикатори на само отхвърлянето. Ако не искате да пилеете пари за себе си или се жертвате заради другиго и често избирате кюфтета вместо агнешки пържоли, то е, защото смятате, че не заслужавате нещо по-добро. Може би са ви учили, че учтивостта изисква да оспорвате комплиментите или, че наистина не сте привлекателен. Това са уроците, които сте научили и в резултат поведението на самоотричане е станало ваша втора природа.
В разговорите и във всекидневното поведение могат да се открият безброй примери на поведение на само отхвърляне. С всяка своя проява на само подценяване вие подкрепяте стария кошмар, наложен ви от другите и намалявате възможностите си за какъвто и да е вид любов в живота си независимо дали е към самия вас или към другите. Вие сте твърде ценен, за да си губите времето, като се само подценявате и само манипулирате.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар