// Вие четете...

Мъдрости от миналото

Руският флот в помощ на Америка.

„Да паднеш не е беда, беда е да не станеш.“

Флотът в Кримската война. В Кримската война от 1853-1855 г. Черноморският флот влязъл с 14 бойни кораба, 6 фрегати, 4 корвети, 12 брига, 7 парни фрегати, построени в чужди корабостроителници и десетки други кораби и плавателни съдове. До началото на войната Балтийския флот разполагал с 26 бойни кораба, 14 фрегати, 2 корвети, 6 брига, 9 парни фрегати и повече от 100 малки ветроходни и гребни кораба.
Поражението на турската ескадра в битката при Синоп от черноморската ескадра под командването на вицеадмирал П.С. Нахимов, държащ флага на линкора „Императрица Мария“, и героичната защита на Севастопол влезели в историята на руския флот с особено ярки, както героични, така и трагични страници.

Адмирал П.С. Нахимов

В последната голяма битка от ерата на ветроходния флот турците губят 7 фрегати, 3 корвети, параход и 4 транспорта. От 4500 души, съставляващи екипажа на турската ескадра, 3000 души загинали. Много турци са взети в плен, включително командирът на ескадрилата адмирал Осман паша. Ескадрата на Нахимов не загубила нито един кораб, 37 убити и 229 ранени били извън строя.

Линеен кораб „Императрица Мария“

Русия обаче е победена в Кримската война. Англо-френският флот, състоящ се главно от парни кораби, навлязъл в Черно море като съюзен на турския флот. Руският ветроходен флот не успял да устои на врага, който превзел Севастопол, Евпатория, Керч, Кинбурн.

Фрегат „Херцог Единбургский“ 1877 г.

Русия понесла незначителни териториални загуби във войната. Градовете на Русия, окупирани от съюзниците, били върнати. Съдбата на руския флот обаче била трудна. Парижкият мирен договор от 18 март 1856 г. забранява на Русия да има флот на Черно море. Югът на страната става беззащитен от вражеска атака от морето (Русия отхвърля унизителните членове на този договор едва през 1871 г., което било потвърдено от Лондонската конференция). И все пак флотът бил жив.

Руския флот до бреговете на Америка. През 1863-1864 г. Русия извършила военна акция в помощ на северните Съединените щати, които водели гражданска война с конфедератите, които защитавали интересите на робовладелския юг на страната. За целта през лятото на 1863 г. две ескадри от руския флот са изпратени до бреговете на Америка – Атлантическия и Тихия океан. Като част от първата, която тръгва от Кронщад до Ню Йорк под командването на контраадмирал С.С. Лесовски, включвала 3 фрегати, 2 корвети и клипер. Втората, далеко източената, състояща се от 4 корвети и 2 клипера, се насочила към Сан Франциско, била под командването на контраадмирал A.A. Попов.

Оборудването и преминаването на ескадрите били извършени при най-строга секретност, а походът на корабите не е забелязан от англо-френската коалиция. В края на септември ескадрите пристигнали в Америка. Те били посрещнати с достоен прием в северните щати. В продължение на девет месеца корабите посещават много американски пристанища, плават във водите на Карибско море и Мексиканския залив, посещават Куба и Хондурас, Ямайка и Бермудите, Хонолулу и Ситка. Присъствието на руски ескадри край бреговете на Америка допринася за победата на северняците, укрепването на международните позиции на САЩ и по-нататъшното руско-американско сближаване. „Андреевският кръст изплита гънките си със звезди и ивици“, гласели заглавията на американските вестници. Заплахата Англия и Франция да влязат във войната срещу Русия заради „полския въпрос” е отминала. През юли-август 1864 г. ескадрата на С.С. Лесовски и A.A. Попов се завърнала в Русия.

Александър II високо оценил дейността на руския флот в Америка и в публикуван рескрипт, без да се смущава от мнението на световната общност, той нарича Полша страна „под игото на бунтове и пагубното влияние на чужди бунтовници“. Престижът на Русия, разклатен от полското въстание, бързо нараствал. Американската експедиция на руски ескадри била класически пример за влиянието на военноморската мощ върху мирното решаване на международни въпроси.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар