// Вие четете...

Поведенчески модели

Риск или „разумно поведение”.

„Никой не знае толкова малко, както онзи, който за нищо не пита.“

Риск или „разумно поведение”.

Ето някои често срещани ползи, които ви пречат да се втурнете в чудесната неизвестност.
Като оставате непроменен, никога не ви се налага да мислите самостоятелно. Ако имате добър план, вие просто се съветвате със сценария, а не с разума си.
Отбягването на неизвестността е свързано със специфична система от награди. Страхът от неизвестното е силен и дотогава, докато се придържате към това, което ви е познато, вие държите страха надалеч, независимо от това, че плащате скъпо с възможности за развитие и самоосъществяване. По-безопасно е да избягвате неизследваните райони.
Всички предупреждавали Кристофър Колумб, че ще „се спъне“ в края на света. По-лесно е да си един от многото, които тъпчат позната земя, отколкото да си изследовател, който залага всичко на карта. Неизвестното е предизвикателство, а предизвикателствата могат да крият заплахи.
Можете да кажете, че отлагате удоволствието си за по-късно, тъй като сте чували, че това се нарича „разумно поведение“. По този начин оставате при това, което ви е познато и оправдавате поведението си с горепосочения аргумент. Следователно да отлагаш, означава, че си „зрял“ и „пораснал“, но в действителност оставаш там, където си, и отбягваш непознатите места само поради страх и лоши предчувствия.
Може да се чувствате важен поради това, че в даден случай сте постъпили правилно. Като „послушно момиче“. Докато виждате нещата като провал или успех, можете да слагате знак за равенство между цената, която имате в своите очи, и доброто си изпълнение, както и да бъдете доволен. В този смисъл обаче, кое е „правилно“ определя официалното мнение на някой друг човек.
Стремете се да опитвате определени нови занимания, макар и да се изкушавате да се придържате към познатото. Например, когато отидете на ресторант, поръчайте си непознато ястие. Защо? Защото то ще е различно и може да ви достави удоволствие.
Поканете разнородни гости, които застъпват различни схващания. Събирайте се по-често с непознатите, отколкото с обичайната си компания в която всичко можете да предвидите.
Престанете да живеете с мисълта, че за всяко нещо, което правите, трябва да имате причина. Когато някой ви попита защо, спомнете си, че не е нужно да давате разумен отговор, който да го задоволи. Можете да постъпите както решите, просто защото желаете да постъпите по този начин.
Ако започнете да поемате някои рискове, те ще ви изведат от обичайния коловоз. Можете да заминете на почивка без предварителни планове, без резервация или карти, като вярвате, че ще се справите с всичко, което ви се случи. Можете да направете постъпки за нова служба или да влезте в разговор с някого, когото досега сте избягвали, тъй като не сте знаели, какво може да се случи. Можете също да започнете да ходите на работа по друг маршрут или веднъж вечеряйте в полунощ. Защо? Просто защото е по-различно и го желаете.
Забавлявайте се, като си представяте, че можете да си позволите всичко, което желаете. Без ограничения. Правете каквото поискате в продължение на толкова, колкото пожелаете и ще установите, че всички ваши приумици са постижими, че нямате твърде големи претенции и не искате невъзможното, а само това, които можете да постигнете, като преодолеете страха от неизвестното.
Поемете риск, който може да е свързан с дълбока лична промяна, но който ще ви донесе голямо удовлетворение.
Винаги когато усетите, че се стремите да отбягвате неизвестното, запитайте се: „Кое е най-лошото нещо, което би могло да ми се случи?“ Вероятно ще осъзнаете, че страховете от непознатото са прекалено големи и не съответстват на действителните последствия.
Опитайте се да извършите някоя „щура“ постъпка, изпробвайте някои от деянията, които винаги сте избягвали, защото „никога не бива да правиш такива неща“. Разтворете личните си хоризонти за нови изживявания, които преди сте отбягвали, защото са глупави или несериозни.
Страхът от неуспеха много често е страх от нечие неодобрение или присмех. Ако оставите хората да имат собствени мнения, които нямат нищо общо с вас, можете да започнете да преценявате поведението си от своя, а не от тяхна гледна точка. Ще започнете да разглеждате способностите си не като по-големи или по-малки, а просто като различни от способностите на другите.
Постарайте се да правите някои неща, които винаги сте отбягвали, като сте заявявали: „Никак не умея да правя това.“ Можете цял следобед да рисувате картина и да се забавлявате чудесно. Ако крайният продукт не е съвършен, това не означава, че сте се провалили, а че половин ден сте се забавлявали.
Противоположностите на развитието са еднообразието и смъртта. Вие можете да решите да живеете всеки ден по нов начин, да бъдете спонтанен и жив или да изпитвате страх от неизвестното и да останете непроменен и психично мъртъв.
Разговаряйте с тези хора в живота си за които смятате, че имат най-голяма отговорност за страха ви от непознатото. Заявете, че възнамерявате да се занимавате с нови неща и проверете, как ще реагират. Може да установите, че недоверчивостта им е едно от нещата, които винаги са ви безпокоили в миналото и, че сте избрали демобилизацията, за да не срещнете неодобрителните им мнения. Сега, когато можете да се освободите от тяхната власт, трябва просто да обявите или иначе казано да декларирате своята независимост.
Вашето верую, както и на децата ви не трябва да бъде „Прави всичко възможно във всичко“, а „Подбирай нещата, които са важни за теб, залягай над тях и докато си жив, просто действувай“. Няма нищо лошо в това да не направиш всичко възможно. Всъщност целият синдром „Направи всичко възможно“ е мит. Нито вие, нито някой друг изобщо някога прави абсолютно всичко възможно. Винаги има още, какво да се подобри.
Не позволявайте на убежденията си да ви държат в застой. Да вярвате в нещо въз основа на миналия си опит и да се придържате към това убеждение, означава да отбягвате действителността. Съществува само това, което става сега, а истината на настоящето може да не е истина на миналото. Преценявайте поведението си не въз основа на убежденията си, а въз основа на това, което става и което изпитвате в настоящето. Като си позволявате да преживявате, а не да изопачавате действителността с убеждения си, вие ще установите, че неизвестното е чудесно.
Помнете, че нищо човешко не ви е чуждо и можете да бъдете какъвто пожелаете. Кажете си, че е съвсем нормално да не знаете, къде ще стигнете във всеки миг от живота си. Да осъзнаете еднообразието на всекидневието, означава, че правите първата крачка към промяна.
Считате ли, че ако се провалете в нещо, изгубите игра на тенис или нарисувате лоша картина, стойността ви действително ще намалее или ще продължите да бъдете ценен човек, който е извлякъл удоволствие от приятно занимание?
Разговаряйте с представител на някоя група, която в миналото сте отбягвали. Скоро ще откриете, че предубежденията ви, когато ги поставите под съмнение ви карат да стоите на едно място и ви правят безинтересен. Ако съдите прибързано за хората, вие не можете да се отнасяте честно с тях, тъй като вече сте си съставили мнение. Колкото по-голям брой различни хора срещате, толкова по-ясна сметка ще си дадете, че сте изпуснали много и, че страховете ви са били неоснователни. След тези прозрения неизвестното ще стане област, която все по-усилено ще изследвате, а не нещо, което ще отбягвате.
За да се преборите със страха от неизвестността, трябва да се започне най-напред с новите прозрения в поведението ви на отбягване и да продължи с енергично противопоставяне на старите модели на поведение, като и движението е в нови посоки. Представете си само, какво би станало, ако великите откриватели и изследователи в миналото се бяха страхували от неизвестността. Населението на света все още щеше да живее в долината на Тигър и Ефрат. Където е неизвестността, там е и развитието. Както за цялата цивилизация, така и за отделния човек.
Представете си път, който се разклонява. В едната посока е сигурността, а в другата — голямата неизследвана неизвестност. Кой път ще изберете? Изборът зависи от вас. Вашият „страх от неизвестното“, трябва да бъде заменен с нови, вълнуващи дейности, които ще внесат радост и удоволствие от живота. Не е необходимо да знаете, къде отивате, важното е да тръгнете.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар