// Вие четете...

Морал и Православие

Разделение и единство.

DSC_0071„Не е дълъг животът на онази кокошка, която в къщи яде, а у комшиите снася.“

Разделение и единство.

Нашият Господ Исус Христос в своята земна мисия е постановил Църквата да бъде единна и неразделна. Чрез избирането на своите ученици, а те от своя страна ръкополагайки за дякони, презвитери и епископи други християни, бе благословена и установена църковната йерархия. До 1054 г. Църквата е единна и неразделна. Тогава от Църквата се отделя римския папа, който имал претенциите, също както римския император, притежаващ светската власт, да ръководи всички църкви и да стои над целия църковен свят. Източните патриарси обаче, които по право са приемници на апостолите, не одобрили властовите амбиции на папата и така разделението станало факт.
Отделянето на западната Църква дало началото на неконтролируемо делене и на други християнски общности, които пък от своя страна се разделили на по-малки.
В Германия, например, както и в Швейцария протестирали срещу самозабравянето и авторитарното управление на римския папа. Протестите им били породени от това, че папата започнал да продава индулгенции срещу опрощаване на грехове. Протестирайки срещу това и още срещу много други папски изстъпления, те скъсали с католицизма и се нарекли протестанти. Отделяйки се от Рим-католическата църква, протестантите нямали строго определена духовна йерархия и приемственост.
Възползвайки се от това, много недоволни сектантски групи се отделили пък от Протестантската църква, като в последствие те самите са се раздробили на по-малки. Когато няма йерархия се поражда анархия. Според статистиката сектите по света наброяват над две хиляди. Публична тайна е, че чрез сектите се легализират много капитали с неясен произход, защото в много страни църковните общности и секти се ползват с много големи данъчни облекчения. Например, в САЩ е актуално и доходоносно да си осигуриш няколко последователи, да регистрираш „Църква“ и колкото повече разширяваш дейността си, толкова по-голяма печалба придобиваш.
При протестантите и сектантите, задължително е всеки член на общността да внася в нея една десета част от доходите си. Борбата на всяка секта да приобщи колкото е възможно по-богати хора. Увредената от греха човешка фантазия измисля какви ли не религиозни общности. Показателен е примерът с „Обединена Църква на марихуаната“ в щата Калифорния, където членовете на сектата отглеждат канабис и четейки псалми пушат трева. Една от най-опасните църкви в света е „Църквата на сатаната“.
Врагът на човешкото спасение, тоест дяволът, подтиква към разделение, защото обърканото и разединено човечество изгубва вяра, традиции и ценности. Човек със своята гордост и властолюбие допринася за разделението и не е чудно, защо толкова свети места като Йерусалим и Цариград са превзети от исляма.
Ислямът се ражда шест века след Христа, като Коранът взаимства лица и събития от Светата Библия. Превземането на Цариград от исляма става непосредствено след кръстоносните походи, по времето, когато „християни“ нападат християни и оскверняват храмове, икони и свети мощи. Нищо на земята не става без Божие допущение и може би Нашият Господ е допуснал ислямизацията, заради изстъпленията на римокатолиците и техните властолюбиви амбиции.
Днес освен исляма масово се разпространява и друго едно учение, така нареченото йога. Възползвайки се от стреса, в който живее човечеството, тези лъже учители бавно и методично прокарват своите лъжливи идеи. Чрез най-различни упражнения и медитации на хората се внушава, че ще се освободят от напрежението и че ще успеят да нормализират теглото си. Необходимо е да се знае, че йогите са подчинени на една източна кауза, която в същото време им носи огромни печалби. Методите на Тибетския будизъм, трансцеденталната медитация и други са изключително опасни за хората, които не са запознати с окултната им същност. Твърди се, че чрез „раджа-йога“ се постигат знания и виждане на събития, ставащи на далечни разстояния. Тоест това е врачуване с помощта на тъмните сили, а при „мантра-йога“, например, се търси общуване с „божеството на мантрата“, тоест лъже божеството Кришна.
Вярващия християнин не се подава на влиянието на горе споменатите учители, защото знае, че молитвата в Православен храм или у дома е най-сигурното средство срещу стреса. „Защото ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение, но водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха.“
Постите са най-ефикасното средство срещу наднорменото тегло. Посещението на един православен манастир през почивните дни ще окаже много по-положително влияние на душата и тялото от упражненията йога в някоя прашна зала.
Само православната молитва, която е стълбицата между Бога и човека, може да ни успокои душевно, а постът, изповедта и св. Причастие, да ни укрепят телесно, което пък може да стане единствено и само с Божията помощ и по Негово допущение. По този повод Сам Господ казва: „защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз, посред тях.“
От тези думи на Спасителя става ясно, че в православния храм Божията благодат е по-силна, защото много християни се молят заедно. Освен това там се извършват всички Свети тайнства, а в храмовете има светомощи на светии и чудотворни икони. Шест дни от седмицата ние се грижим за тялото си, като го храним, и се грижим за него, а в седмия ден, неделя е необходимо ние да обърнем внимание и на душата. Обикновено хората се оправдават с това, че нямат време, а са необходими само няколко часа за да се посети храма за св. Литургия, където чрез молитва да нахраним душата си и да измолим от Бог благословение за успешна предстояща седмица. „Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички. Който е над всички и чрез всички и във всички нас.“

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар