// Вие четете...

Морал и Православие

Причастие.

„Да грешиш е човешко, но да упорстваш в грешките е позор.“

Причастие.

Всеки, който желае да пристъпи към тайнството Причастие, трябва да изпита пред Бога своята съвест и да я очисти от греховете чрез покаяние, за което спомагат постът и молитвата. „Нека човек да изпитва себе си, и тогава да яде от хляба и да пие от чашата. Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане, понеже не различава тялото Господне”. Този който се причестява с Тялото и Кръвта Господни, той влиза в най-тясно единение със самия Исус Христос и в Него става причастник на вечния живот. „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, имат живот вечен”.
Древните християни се причестявали всеки неделен ден, но сега малцина имат такъв чист живот, че да бъдат винаги готови да пристъпят към това велико тайнство. Църквата с майчински глас увещава тези, които се стремят към благоговеен живот, да се изповядват пред духовния си отец и да се причестяват с Тялото и Кръвта Христови четири пъти в годината или всеки месец, а всички останали – задължително веднъж в годината.
Тези, които само присъстват на Божествената служба, без да приемат своето Причастие, те може, а и трябва да участват в литургията с молитва, вяра и най-вече с непрестанното възпоменание на нашия Господ Исус Христос, Който и е заповядал да правим това за Негов спомен. Така нареченият Малък вход е събитието от живота на Христос, което ни припомня входът с Евангелието. Той ни напомня за Христа, когато проповядвал Евангелието. Затова и по време на четенето на Евангелието трябва да слушаме с такова внимание и благоговение, като че ли виждаме и чуваме самия Исус Христос.
Когато свещеникът прави вход с приготвените свети Дарове през царските двери трябва да си спомним отиването на Христос на доброволни страдания, като жертва на заколение, когато повече от дванадесет легиона ангели били готови да Го пазят като свой Цар. „Царят на царстващите и Господар на господстващите идва да бъде заклан”.
По време на самото извършване на тайнството и когато свещенослужителите се причестяват в олтара следва да си припомним Тайната вечеря на Христос с апостолите, Неговите страдания, смърт и погребение. А след това когато се отдръпне завесата, царските двери се отварят и свещенослужителят покаже пред народа светите Дарове, това трябва да ни напомня за явяването на самия Господ Исус Христос след Възкресението. С последното явяване на светите Дарове на народа, след което те се пренасят в жертвеника се изобразява Възнесението на Господ Исус Христос на небето.
Извършването на това тайнство и приемането на светото Причастие в истинската християнска Църква според думите на апостол Павел ще продължава да се извършва всякога, до самото христово пришествие, който казва „Колчем ядете тоя хляб, и пиете тази чаша, ще възвестявате смъртта на Господа, докле дойде Той”.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар