// Вие четете...

Местни признаци

Признаци за усложняване на времето в близките 12 – 24 часа.

1. Атмосферното налягане се понижава. Денонощния му ход е нарушен. На лентата на барографа, записът има вид на равномерно понижение в течение на 12 часа.

2. Денонощния ход на скоростта на вятъра също е нарушен. Вятърът се усилва с пориви. През нощта той не отслабва, а продължава да се усилва. Понякога усилването на вятъра започва през нощта. По крайбрежието се прекратява бризът. Направлението на вятъра на повърхността на земята и във височина значително се различават, което може да се види по движението на облаците.

3. Розовите и златистите цветове при изгрев и залез се сменят с ярки червеникави. Около Луната и Слънцето на фона на тънка облачност може да се забележи явлението хало с радиус 22°.

4. Венецът около Луната се намалява до 1 – 2°.

5. Небето започва да се покрива с високи облаци, които като чели се разпространяват от едно и също място на хоризонта (обикновено от юг или запад). След това облачността се увеличава и уплътнява. Постепенно цялото небе се запълва с облаци и само на места просветват слънчевите лъчи. Уплътнението на облаците идва от лявата страна на наблюдателя, когато той е застанал с лице към вятъра.

6. Видимостта се влошава.

7. Увеличават се радио смущенията.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар