// Вие четете...

Местни признаци

Признак за какво време са явленията дъга, лъжливи слънце и луна?

За какво говори появата на дъга на небето?

Това е безспорно свидетелство за падането на дъжд, който се осветява от слънчевите лъчи зад гърба на наблюдателя. Прогностично значение този признак за съжаление няма, ако не се счита това, че наличието на дъга говори за кратковременния характер на валежа, падащ от отделни облаци със значителни просвети между тях.
Признак за какво време са лъжливите слънце и луната?
Вторичните или лъжливи слънце и луна са оптични явления свързани с наличието в атмосферния въздуха на голямо количество малки ледени кристали, отразяващи слънчевите лъчи и създаващи в атмосферата, примерно на този ефект, който и огледалната водна повърхност или гладкия лед създават. Наблюдателят на земята вижда преминаващите през слънцето обикновено добре различими, а понякога едва забележими размити очертания на бял кръг, лежащ паралелно на хоризонта. Отдясно и отляво на слънцето на този кръг могат да се видят ярки петна, наподобяващи на слънчев диск, наречени вторични (пергели). В мразовита и безоблачна нощ подобна картина може да се наблюдава и около луната; вторични или лъжливи луни, наречени параселена.
За възникването на тези явления са нужни спокойно състояние на атмосферата и силно охлаждане на приземния слой въздух, при който протича процеса сублимация на водната пара – образуване на ледени кристали в студения въздух. Такива условия възникват обикновено при студено и устойчиво време, признак за което се явяват лъжливите слънце и луна.

Коментари

Един коментар към “Признак за какво време са явленията дъга, лъжливи слънце и луна?”

  1. Едва ли има човек,ойто да не се наслаждава на прекрасната дъга,която се показва след дъжд и слънцето,толкова е весела и красива с такива причудливи форми, че колкото и зъл да си все ми се струва че вътрешно й се радваш.Да не говорим и са прекрасните сияния,които също се показват през определен период от годината. Дори и компютър не би могъл да стори толкова прелестни и изящни движения каквито има тя с такива преливащи цветове. Благодаря ви за интересната статия, добре е да знаем кое при какви случаи и при какви климатични промени се явяват.

    Posted by Ранни записвания | 31.03.2014, 7:54

Публикувай коментар