// Вие четете...

Поведенчески модели

Последовател или водач?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Нещастието, което сами си навличаме, е най-тежко от всичко.“

Последовател или водач?

Ако зависите от другите, не ви се налага да полагате усилия и да поемате рискове за промяна. Чувствате се сигурен със зависимостта си от другите, които ще поемат отговорността за вас.
А сега нека се опитаме да определим моделите на зависимост, които вероятно използвате:
Когато нямате сили да напуснете семейното гнездо или го напускате с лоши чувства от двете страни.
Когато чувствате, че изискват от вас или, че сте длъжен да ходите на гости, да се обаждате по телефона, да забавлявате околните, да ги возите с лека кола и така нататък.
Когато искате разрешение от партньора си за всяко нещо, включително за да харчите пари, да кажете нещо или да вземете колата.
Когато нарушавате уединението на другите и се ровите в чекмеджетата и тетрадките на децата си.
Когато изричате фрази като „Никога не бих могла да му кажа, какво чувствувам, това няма да му хареса“.
Когато изпадате в депресия и апатия след смъртта на любим човек.
Когато се посвещавате на една служба и никога не правите опит да заработите самостоятелно.
Когато имате определени очаквания за модела на поведението на брачния си партньор, родителя или детето си.
Когато се стеснявате от поведението на детето си, брачния си партньор или родителя си, сякаш те са част от вас.
Когато цял живот трупате квалификация за някаква служба или пост. Не напускате фазата на ученето, за да започнете да разчитате на себе си.
Когато се обиждате от това, което другите казват, чувстват, мислят или правят.
Чувствате се щастлив или преуспял само, ако партньорът ви изпитва същите чувства.
Когато допускате някой да ви заповядва.
Когато позволявате някой друг да взема решения вместо вас или винаги искате съвети от другите, преди да вземете решение.
Когато казвате някому: „Ти си ми задължен, виж какво направих за теб.“ Това са задълженията, които придружават състоянието на зависимост.
Когато се въздържате да правите нещо пред своя родител или пред друг авторитет, защото те няма да го одобрят. Въздържате се да пушите, да пиете, да ругаете, да ядете сладолед и да правите много други неща заради подчинената си роля.
Вашият живот спира, когато любим човек почине или се разболее тежко.
Когато в присъствието на властен човек мерите думите си, за да не го разсърдите.
Непрекъснато заблуждавате другите по въпроса за собственото си поведение. Налага ви се да изкривявате истината, така че „те“ да не ви се разсърдят.
Знаем ли какво губим, когато печелим?
Причините, поради които човек се придържа към зависимостта, към този само погубващ модел на поведение, не са твърде сложни за разбиране. Вие сигурно сте наясно, какво печелите със зависимостта си, но знаете ли какво губите? Зависимостта може да изглежда безобидна, но тя е враг на всяко щастие и самоосъществяване.
Нека да изброим някои от по-често срещаните ползи, които човек извлича от зависимото си положение:
Когато сте зависим, другите ви закрилят и също както при малките деца не ви искат сметка за поведението.
Като оставате зависим, можете да обвинявате другите за недостатъците си.
Можете да изпитвате самозадоволство поради това, че правите удоволствие на другите. Научили сте се, че детето е добро, когато доставя удоволствие на мама и сега множество символични майки ви манипулират.
Можете да избегнете чувството на вина, което избирате, когато се държите самоуверено. По-лесно е да се държите, като послушен човек, отколкото да се научите да пропъждате чувството на вина.
Не се налага да правите избор или да вземате решения. Вие избирате за свой модел родителя, партньора или човека от когото зависите. Дотогава, докато мислите това, което те мислят или чувствате това, което те чувстват, не е необходимо да полагате усилия, за да установите, какво мислите или чувствате.
Казано с малко думи, значително по-лесно е да бъдете последовател, отколкото водач. Вие можете да правите това, което ви се казва и да живеете спокойно, макар и да не се чувствате добре като изпълнител. Това е още по-просто, отколкото да поемате всички рискове, свързани със себе владеенето. Зависимостта е противна, защото прави човека непълноценен и не му позволява да функционира самостоятелно. Едно е сигурно обаче, че с нея човек улеснява живота си.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар