// Вие четете...

Начини на манипулиране

„Отвратителните“ околни.

„Който обвинява себе си, винаги има за какво.“

„Отвратителните“ околни.

Повечето затвори действат на принципа на вината. С други думи, ако човек прекара достатъчно дълго в затвора и размишлява над това, колко лош е бил, чувството за вина ще го направи по-добър. Това схващане се отразява в наказанията „лишаване от свобода“ на извършителите на престъпления, които не са свързани с насилие: укриване на доходи от данъчните власти, участие в пътнотранспортни произшествия, нарушаване на гражданските закони и други. Това убеждение не е пострадало от факта, че изненадващо висок процент от хората, изтърпели една присъда, наново престъпват законите.
Стой в затвора и изпитвай угризения за това, което си сторил. Тази политика е скъпа и безполезна. Аналогичното обяснение естествено е, че чувството за вина е неотделима част от нашата култура, гръбнакът на углавното ни право. Вместо нарушителите на гражданските закони да помагат на обществото или да изплащат дълговете си, те се поправят, като лежат в затвора и развиват чувство за вина – нещо, което не носи полза на никого.
В нашето общество даването на бакшиш е практика, която вече не отразява висококачествено обслужване, а чувството за вина на човека, който е обслужван. Опитните сервитьори и сервитьорки, таксиметрови шофьори, както и други представители на обслужващата сфера знаят, че повечето клиенти няма да поемат риска да се държат неуместно и, че ще дадат съответния бакшиш независимо от качеството на обслужването. Явното подлагане на ръка, злобните коментари и погледи, които сякаш искат на място да ви убият се пускат в ход, за да създават чувство за вина, което бива последвано от голям бакшиш.
Чувство за вина можете да изпитате и, ако хвърлите отпадъци на неподходящо място, ако пушите на обществено място и извършите други неприемливи постъпки. Например, хвърляте изпушената си цигара или найлонова чаша на улицата. Строгият поглед на някой непознат е в състояние да ви потопи в дълбоко угризение, задето сте се държали така невъзпитано. Защо, вместо да изпитвате вина за нещо, което вече сте извършили, не вземете решение повече да не нарушавате обществения ред?
Пазенето на диета също е извор на угризения. Гладуващият изяжда една бисквита и цял ден се чувства виновен, че е проявил моментна слабост. Ако се опитвате да намалите теглото си и се поддавате на поведение, което води до обратния ефект, можете да извлечете поука и да положите усилия да сте по-ефективен в настоящия момент. Но да се чувствате виновен и да се само осъждате е истинска загуба на време, ако дълго време се чувствате така, сигурно отново ще се натъпчете с храна в опита си да разрешите дилемата.
Наистина имаме ли ползи от приемането на чувството за вина. Но дори да имаме не трябва да се забравя, че каквато и полза да носи, това чувство несъмнено ви разрушава. Помнете това следващия път, когато предпочетете вината пред усещането за разкрепостено поведение.
И така, ето основните причини, поради които човек избира да пропилее настоящето си в угризения за неща, които е направил или не е успял да направи в миналото.
Като прекарвате настоящите си моменти в угризения за нещо от миналото, не ви се налага да оползотворявате своето „настояще“ по един ефективен и удовлетворителен начин. Както редица модели на само разрушаващо поведение, вината просто е похват за отбягване с който влияете върху себе си в настоящето, тоест вие се само манипулирате. Така отговорността за това, което сте или не сте в момента, вие прехвърляте върху това, което в миналото сте или не сте били.
Като прехвърляте отговорността за миналото, вие не само си спестявате усилията да се промените в настоящето, но избягвате и свързаните с промяната опасности. По-лесно е да се демобилизирате под влияние на чувството си за вина заради миналото си, отколкото да поемете по рискования път да израснете в настоящето.
Обикновено се смята, че ако изпитвате достатъчно силна вина ще бъдете оправдан за неприличното си поведение. Тази печалба, свързана с опрощението е основа на схващането за затворниците, според което лишеният от свобода плаща за греховете си, като продължително време се измъчва от угризения. Колкото по-тежко е престъплението, толкова по-дълъг е периодът на разкаянието, необходим, за да се получи опрощение.
Вината може да е начин за връщане към сигурността на детството, този безоблачен период, през който другите са решавали вместо вас и са се грижили за вас. Вместо да поемете контрол над себе си в момента, вие разчитате на ценностите, поддържани от хората в миналото ви. И ползата отново е, че ви се спестява необходимостта да бъдете господар на собствения си живот, тоест да го управлявате според вашите разбирания.
Вината е полезно средство за прехвърляне на отговорността за вашето поведение от вас самия върху другите. Човек лесно може да се вбеси от начина, по който е манипулиран и да премести фокуса на своята вина от себе си върху „отвратителните“ околни, които са толкова властни, че могат да го накарат да изпита каквото пожелаят, включително чувство за вина.
Често можете да спечелите одобрението на другите, дори те да не одобряват поведението ви, като изпитвате вина заради това поведение. Може да сте извършили нещо недопустимо, но като изпитвате угризения показвате, че знаете как трябва да се държите и се стараете да се държите както трябва.
Вината е чудесен начин, за да получите състрадание, независимо от това, че желанието за състрадание е безспорен индикатор на ниско самочувствие. В този случай предпочитате другите да ви съжаляват, вместо самият вие да се харесвате и уважавате.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар