// Вие четете...

Черно море

Опасни метеорологични явления.

„Работата на една жена е по-добра от приказките на сто мъже.“

Гръмотевична дейност.

Наблюдава се най-често в периода от май до септември, като максимумът е през месец юни, средно 2-6 дни. Вероятността за поява гръмотевична дейност през зимните месеци е под 1% при слаба интензивност.
Торнадо.
Явлението се наблюдава изключително рядко и само през лятото. През последните години зачестяват случаите на поява, но силата им е незначителна и не нанасят осезаеми поражения.

Град.

Наблюдава се относително рядко при това само в летните месеци, средно 3-5 дни в годината. В последните години се наблюдава повишаване на интензивността, като пораженията от явлението нарастват.

Поледица.

Наблюдава се в края на зимата, като правило е краткотрайно явление, но е възможно да се задържи и няколко дни.

Мъгла.

Мъглите са явление, характерно главно за студеното полугодие, като през зимата освен обикновените мъгли при студени североизточни ветрове се наблюдава „пушене” на морето, това е ниска мъгла, застилаща водата. „Пушенето” на морето може да продължи от 2 до 8 часа и при силни студове достига често височината на мачтите на кораба. В последните години се наблюдава тенденция за намаление на броя на дните с мъгли, като това намаление е най-осезаемо за района на гр. Варна. През пролетта и есента преобладават фронталните мъгли, като продължителността им е приблизително няколко часа, а през зимата и лятото във вътрешността на въздушните маси.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар