// Вие четете...

Морал и Православие

Няколко житейски мъдрости.

„Лесно е да се научат хиляда начина, трудно е да се постигне един резултат.“

Да се запознаем с няколко житейски мъдрости.

Нека отново си послужим със сравнението на двете, активна и пасивна функции на човешкия разум, тъй като, то в най-голяма степен съответства на целите на изложението.
Активният модел на поведение е на доста „своеобразен“ възрастен господин, изискващ съответното уважение и внимание. В известен смисъл върху него може да се влияе чрез начина на водене на разговор, с външността, с лично отношение, с тоналността на гласа, със силата на погледа и т.н. Всеки активен модел има свои вкусове и особености, макар и всички те да имат и някои общи черти на характера.
Що се отнася до начина на водене на разговор, то първо следва да установим, какво именно интересува почтения господин. Ако му угодим в това отношение, твърде е възможно той да забрави контролните си задължения към пасивния модел, тоест към по слабия характер. Би следвало да говорим с него за неща, които го интересуват, без да се простираме върху съответната тема твърде дълго, нека да му дадем възможност на почтения господин да се изкаже. Трябва да говорим до тогава, докато ние засегнем любимата му тема и тогава да замълчим. Би следвало да култивираме у себе си и изкуството да слушаме, то се явява един от най-ценните таланти на този свят.
Много мъже и жени са постигнали високо положение в обществото само благодарение на умението си да слушат.
Слушайте внимателно почтения господин и се отнасяйте към думите му, все едно че са златни монети, но не му давайте възможност да ви подведе.
Слушайте почтително това, което ще ви каже, но не давайте възможност на „мислите” му да ви впечатлят, тъй като тогава той ще атакува вашия пасивен събеседник. Бъдете нащрек, тъй като ви предстои да поговорите именно с него, когато опиянен от собственото си красноречие, почтеният господин замълчи и отслаби своята бдителност.
Това изисква с всички сили да развивате у себе си изкуството да слушате.
По отношение на външността трябва да избягвате двете крайности – излишното лустро и немарливостта. Придържайте се към златната среда. Би следвало да избягвате дрехи, които привличат вниманието на околните с крещящата си модност или пък със старомодния си вид. Роклята следва да е проста и изящна. Не бива да носите износени шапки и обувки, те първи привличат вниманието. Човек с хубава шапка и добре почистени обувки може да направи добро впечатление дори, ако дрехите му са малко износени, но чисти.
Докато износената шапка и не изчистените, изкривени обувки развалят целия ефект от иначе изящния ви тоалет. Избягвайте силните парфюми, които за мъжете са съвсем непригодни. Едва ли е нужно да добавим, че приличната външност е най-добрата гаранция да получите одобрителен отзив от болшинството активни компаньони, дори ако те самите не я притежават.
Вашите маниери трябва да са изискани и приятни, но в никакъв случай лекомислени.
Сдържаността, както и умението да сте господар на настроенията си, е особено важна. Раздразнителността винаги е признак на слабост, а не на сила на характера, поради което раздразнителният човек винаги губи. Трябва и да сте смели както физически, така и морално, въпреки че последното е рядко качество. Ако бързо се дразните и изпадате често в състояние на печал или пък се чувствате нещастни, то обърнете особено внимание на изграждането на характера, което ще ви помогне да отстраните тези недостатъци.
Маниерите ви трябва винаги да отразяват чувството ви за собствено достойнство, но в същото време и вниманието ви към чувствата и вкусовете на другите. Ако това качество ви липсва, би следвало с всички възможни средства да го развиете у себе си. То е изключително важно, за да можете да се сприятелите с хората, на които държите и да получите благосклонността на активния участник, въпреки неговата привидна суровост. Ако никога не забравите мисълта „Постъпвам в отношенията си с вас тъй, както бих искал вие да постъпите с мен“ и я превърнете в действие, много скоро ще придобиете това ценно качество. Възпитайте у себе си свободни, открити маниери на поведение, те се харесват на болшинството хора, защото подобно поведение поне изглежда морално.
И бъдете сериозни, когато говорите. Това не само привлича вниманието на събеседниците ви, но е и незаменимо средство, за да бъдат възприети внушенията ви, както и за да се предаде необходимата сила на мисловните ви модели. Предложете благородно, мъжествено ръкостискане. На никого не се харесва да се здрависа с някого, който му предлага отпусната вяла ръка, както естествено и на самите вас. Не забравяйте това и ако нямате такова ръкостискане, то по-скоро го придобийте. Стиснете ръката на партньора си, все едно че е милионер или баща на прелестна девойка за която искате да се ожените. И гледайте всички право в очите.
Култивирайте приятен тембър на гласа си, избягвайте както непонятното бърборене, така и рязкото повишаване на гласа. Най-доброто правило е да съизмервате гласа си с този на вашия събеседник, без да се опитвате да го надвиквате. Ако събеседникът ви говори твърде високо, понижете гласа си и той скоро ще заговори толкова спокойно, колкото и вие.
Между впрочем това е отличен прийом да разговаряте с особи с „остър език“ или с бързо възбудими личности. В такива случаи винаги запазвайте спокойствие, като се стараете да говорите сдържано, но уверено и ще видите, че гласът на партньора ви постепенно ще се принизи до вашия. С понижаването на гласа му ще отпадне и неговата възбуденост, той ще се почувства малко засрамен, а от това само ще спечелите. И ще разберете, колко много зависи от гласа ви. Гъвкавият, изкусно променящ тембъра си глас се нрави на всички и носи безброй победи на неговия щастлив притежател. Нека вашият глас изразява всички нюанси на чувствата, които бихте искали да му предадете. Той е една от най-силните форми на внушение.
Изразителният глас е едно от най-важните средства за успех на този, който владее внушението.
Но не следва да се отчайвате, ако не притежавате някои от гореизложените средства за постигане на тъй желания от вас успех. Вие трябва да знаете, че всеки от тези таланти е във вашата власт и че само трябва да се потрудите, за да го откриете у себе си, въпрос на избор.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар