// Вие четете...

Местни признаци

Може ли димът да служи за предсказване на времето?

Ако димът се издига вертикално нагоре, това е признак за хубаво и устойчиво време, ако обаче излизайки от комина димът се разнася на равни купчини в страни или даже се снижава към земната повърхност, то може да се очаква влажно и ветровито време с валежи.
Димът, изглеждащ на стълб се случва при безветрие, което е типично за централната част на антициклона или за барична седловина, извън влиянието на атмосферни фронтове. Когато няма плътна облачност, която да дава валежи, времето, като цяло е добро и съществува огромна вероятността за проясняване до слънчево и синьо небе.
Стелещите се и носещите се от силния вятър по земната повърхност димни кълба в условия на циклон са признак за облачно и дъждовно време.
Тези признаци са верни, но прогностичното им значение не е голямо, тъй като те отразяват вече настъпили условия на времето и само свидетелстват за тяхното съхранение за близките часове.

Какво наричаме „сиромашко лято“?
Така, народа отдавна нарича периода на меко, слънчево, топло, но не горещо време, което често се установява през есента след кратковременно захлаждане. С това подобряване на времето, като чели дните се завръщат към летните условия.
Продължителността на периода на хубаво време в началото на есента в различните години е различна, както и времето за неговото начало. Обикновено това е една две седмици от средата на месец септември, но понякога това може да се случи и към неговия край или даже към началото на октомври.
Сиромашкото лято от гледна точка на метеорологията е първия есенен период на устойчиво антициклонично време, когато нощното охлаждане на почвата и въздуха не са все още силно изразени, а дневното загряване не успява да достигне предели, които могат да бъдат наречени горещи дни.
Този период понякога се нарича и с други имена, като ”циганско” например.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар