// Вие четете...

Подводен риболов

Може ли да се улови риба в морето с голи ръце?

Може, но само ако е умряла, жива риба без харпун могат да ловят някои, но със сигурност това не са хората. Харпунът е изключително важна част от екипировката. По своето устройство харпуните могат най-общо да се разделят на три основни вида, ластични, пневматични и хидропневматични. За първите няма много да се разказва, тъй като тяхното устройство е просто и успехът зависи от качеството на материалите, изработката и предназначението. Харпуните от този вид в зависимост от размера могат да се използват за улов на дребна или едра риба. Неудобството е в това, че ако срещнете и видите едра риба с малкия харпун няма как да я уловите, и ако сте влезли за едра риба с дълъг харпун, а тя не желае да ви срещне, но в същото време има дребна, голяма е вероятността да приключите риболова си без улов.
Понякога опитните подводни ловци носят и двата, защото те добре знаят, че само уловената риба влиза в тигана и оправданията, че си влязъл за едра, а то имало само дребни, не важи. Всички знаем, че и дребната е риба, да ама дребна, дребна, ама риба и тъй правилата подсказват, влезеш ли, ловиш, другото е приказки.
А сетне, никой няма да те пита колко е голяма рибата дето си я наловил, подводния ловец най-напред казва бройката, може и в килограми и чак след това казва, ама имаше една между тях с ей такова голямо око. Или пък, ако е опитен може да каже, че с уловената риба, приятелите му са яли, пили и са се веселили чак до сутринта, бирата свършила, ама рибата не.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар