// Вие четете...

Живот в равновесие

Могат ли мазнините да са полезни?

„КРИВОТО ДЪРВО“

Расли в гората много красиви и стройни дървета и сред тях едно криво, ниско, чепато и грозно. Всички дървета се присмивали на това дърво и то било много нещастно.
Но един ден в гората дошли дървосекачи и започнали да секат наред. Всички дървета били отсечени, само малкото и кривото останало. Защото нямало какво да правят с него, то не служело за нищо.
Ако изглеждате, като това дърво – непотребни и невзрачни. Само тогава имате шанс да оцелеете.

„Защо да не ядем повече протеини и по-малко въглехидрати?“

След като протеините са толкова важни за поддържането на живота и щом излишъкът от въглехидрати ни прави дебели, защо тогава да не ядем много протеини и съвсем малко въглехидрати? Това няма ли да ни помогне да се отървем от излишните мазнини?
Всъщност богатите на протеини и бедни на въглехидрати диети са основа на много програми за бързо намаляване на килограмите. Типичният им девиз е „Яжте колкото си искате протеини и мазнини, но непременно намалете драстично въглехидратите.“
На пръв поглед тези модели създават добро впечатление. Почти всеки, който ги изпробва, в началото отслабва действително. За нещастие тези хора губят килограми не оттам, откъдето трябва.
Истината е, че тези богати на протеини диети за бързо отслабване предизвикват ненормално метаболично състояние, известно като „кетозис“. Това става тогава, когато запасите от въглехидрати в черния дроб не са достатъчни да посрещнат нуждите на тялото и мозъка. След като изчерпи тези запаси, което става след по-малко от двадесет и четири часа от началото на подобна ниско въглехидратна диета, тялото се обръща към своите запаси от мазнини за енергийните си нужди. „Чудесно, та нали точно това искаме?“
За нещастие, често не се получава точно така. Процесът на преобразуване на мазнините в енергия се проваля при една бедна на въглехидрати, кетогенна диета. В резултат клетките ни започват да произвеждат ненормални биохимикали, наречени „кетонни тела“.
Тялото не се нуждае от тях и прави отчаяни опити да се избави от кетоните посредством учестено уриниране. Това от своя страна води до отслабване в началото, но то се дължи в голямата си част на загубата на вода. Става така, че богатата на протеини диета в крайна сметка не се справя с повечето от излишните ни мазнини.
При тези богати на протеини диети не отслабваме там, където трябва. И това все още не е най-лошото. Ако на дадено хранене погълнете прекалено много протеини, нивото на инсулина ще започне да се покачва, тъй като тялото не се нуждае от излишните аминокиселини в кръвта. И какво ще направи по-голямото количество инсулин? Ще помогне в превръщането на излишните протеини в мазнини.
Мазнините, които трупаме, не са следствие от мазнините, които ядем. Нещо повече и то е дори още по-шокиращо, трябва да консумираме мазнини, за да се отървем от излишните мазнини.
Това твърдение звучи като диетична ерес, но то си има своите научни доказателства.
Съществуват и по-съвременни доказателства, например да си спомним, че модните, богати на въглехидрати диети не помагат на хората да отслабнат, макар съдържанието им на мазнини да е изключително ниско. Мазнините заемат изключително важно място, всъщност те са биохимичният ключ, който в крайна сметка възпрепятства натрупването на излишни мазнини. С други думи, консумирате мазнини, за да се отървете от мазнините.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар