// Вие четете...

Животните и растенията

Могат ли валежите да пренасят инфекции?

Обилните валежи в съчетание с високи температури и влажност на въздуха в действителност способстват за разпространението на някои видове заболявания. Епидемии от малария, холера, дизентерия и чума в миналото са възниквали в някои райони на Земята с умерен климат именно в най-горещите години, както и след големи наводнения. Но основната причина за това не са валежите, а високата температура и влажност на въздуха, които създават благоприятни условия за развитието и разпространението на носителите на тези болести.

Свързани ли са с метеорологичните условия инфекциозните заболявания на домашните животни?

Метеорологичните условия често способстват за разпространението на инфекциозните заболявания. Понякога, между впрочем, пряка причинно следствена връзка тук липсва. Болшинството от широко разпространените вируси се разнасят от насекомите при благоприятните за тяхното размножаване външни условия могат да доведат до възникването на епизоотия. В други случаи приносители на заразни болести се явяват други живи организми и растителност, които животните изяждат. Така, например, виновни за заразяване на овцете с чернодробни глисти се явява една от разновидностите на голия охлюв. За масовото размножаване на този охлюв, както и яйцата на паразита са нужни висока влажност и температура. При температури под 10ºС паразитът не се развива нито в яйцата, нито в организма на голия охлюв.
Някои инфекциозни заболявания по домашните птици се разпространяват по въздуха с помощта на вятъра достигайки разстояния до 400 км. С помощта на вятъра могат да се разпространяват и много заразни болести, като шапа например.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар