// Вие четете...

Защита от манипулации

Манипулиране чрез присъствие или дистанциране.

„Свекървата злобее, че снахата се весели.“

Потенциалната постоянна посетителка действа като типична свекърва. Тя просто иска да присъства. От страх пред самотата или просто защото се опасява да не пропусне нещо важно. По правило тя не е в състояние да се занимава сама, дефинира се единствено чрез децата си. Те са единствената тема за разговор, съдържанието на живота й, тя не може да живее без тяхната привързаност. Следователно не пита дали посещенията й са желани. И най-малкият повод е достатъчен за поредната визита или най-малкото за подробен телефонен разговор, понякога два – три пъти дневно. Когато се е разположила удобно в дома на сина си, тя е готова да остане със седмици и понякога е необходимо меко насилие, за да бъде изведена оттам. Особено когато живее по-далече.

Даже когато не присъства, възгледите, съветите и възраженията й често витаят в пространството. Още в собствения си брак тя е открила, че може да бъде чута дори само с вечното си присъствие и небиеща на очи упоритост, че по този начин може да стане незаменима. Тя не се сеща, че само изнервя близките си хора. Отдавана е станала недосегаема за недоволството им.

По същия небиещ на очи начин тя очаква и вниманието на сина си, малко или повече открито, нещо като семеен атрибут, който тя е отдавала, без да я молят за това. „По цели нощи съм бдяла над леглото му, докато беше болен“ – това е един от любимите й разкази. Или аргументира убедително: „Ти никога няма да се сетиш да ми се обадиш, значи аз трябва да дойда.“ И застава на вратата, натоварена с покупки от последната разпродажба или саморъчно опечен сладкиш за любимия син и непременно с написана на ръка рецепта за снахата.

Постоянната посетителка непрекъснато се измъчва от страха да не загуби сина си или се чувства самотна. Поради това, без да го осъзнава напълно, тя посяга и към някои евтини номера: грипът й продължава цели седмици, автобусът минава на всеки кръгъл час, отоплението в жилището й не работи и т.н. Даже когато синът грижовно я снабдява с лекарства и горещ чай, откарва я в къщи, след като се стъмни, или поправя отоплението, основната потребност от продължителна близост не е наситена. Дори напротив: успехът й вдъхна нова надежда и я кара да изнамира все нови причини за посещение. Кръговрат без край.

Най-големият проблем в общуването с потенциалната постоянна посетителка се състои в прокарването на ясни граници. Без да й създавате чувството, че е изхвърлена от семейния кръг. Въпреки това е валидно правилото: колкото по-рано прокарате ясни граници, толкова по-малко ядове ще имате. Откровените разговори и дори сблъсъци донасят повече дълготрайна полза, отколкото могат да навредят. Понякога помагат и твърди уговорки като: „Можеш да идваш всяка неделя на обяд, но следобедът си е само наш.“ Защото това няма да бъде обиждащ намек, че тя е нежелана гостенка, а обяснение, че партньорите държат на връзката си и искат да я развиват (със или без децата).

Задачата на сина е средно трудна, но със сигурност поставя на изпитание търпението му. Той трябва да внуши това на майка си, без да изглежда коравосърдечен и неблагодарен (или поне да се чувства така). Защото именно той е длъжен да ограничи постоянните й посещения. Струва си да осъществи това – заради собственото си партньорство и за да изгради искрени отношения с майка си.

Дистанцираната свекърва се държи съвсем различено от интригантката. Външно показва, че снахата е личност, която трябва да бъде уважавана. Нищо повече. При това тя не е искрено дружелюбна, но не е и враждебна. Когато се обажда, казва няколко учтиви думи и веднага иска сина си. Когато е на гости, се осведомява за професионалните му проблеми, разказва за младите му години и пита за кариерата му. Почти не се интересува от онова, което прави жена му.

Онова, което изглежда като сериозно отблъскване, често се оказва само безобидно отчуждение. Защото дистанцираната свекърва не е свикнала да установява бързи контакти, да се сближи с един доскоро напълно чужд човек. Именно затова тя се показва незаинтересована и отблъскваща. Новият триъгълник я обърква, тя търси своето място в необичайните взаимоотношения. По тази причина снахата не бива да изпада в паника, а да изчака спокойно и без нерви развитието на нещата. Защото зад хладната фасада на свекървата често се крие само несигурност. Тя има нужда от време, за да се настрои към новата партньорка на сина си. Никой не би трябвало да очаква, че ще дари с доверието си една напълно чужда жена. В действителност това е среща на две жени, които засега имат само една обща черта: те обичат един и същи мъж. Колкото по-открита остане снахата и колкото повече разказва за себе си, толкова по-скоро ще разтопи сърцето на дистанцираната свекърва.

Във всеки случай интересът на свекървата твърде често се върти единствено около собствената й личност и тогава чистото отчуждение не е достатъчно като обяснение за хладната й дистанция. Сърдечната връзка между двете жени става почти невъзможна, въпреки всички усилия на снахата. Тук може да се мисли за още едно обяснение за сдържаността на свекървата: чисто и просто тя изпитва антипатия към снахата. В крайна сметка и тази майка не може да избира с кого ще живее синът й.

Затова снахата трябва да се опита да открие какво точно се крие зад дистанцията. Може да попита партньора си, да събере повечко смелост и да се обърне направо към свекървата. За такъв разговор трябва да избере момент, когато свекървата е в добро настроение. Така ще има най-голям шанс да избегне обидни недоразумения, които окончателно биха замразили отношенията им.

Във всеки случай снахата трябва да спазва мярката и да е напълно уверена, че полага усилия за сближаване със свекърва си по своя воля: който има сериозен интерес към хармоничните семейни отношения, трябва да прояви готовност да вложи и нещо от себе си. Но който се задоволява със съпруга си и предпочита да е насаме с него, не бива да се поддава на повелите на учтивостта и да се опитва да превърне дистанцираната свекърва в близка довереница.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар