// Вие четете...

Роли в живота

Манипулация ли е управлението?

Манипулацията представлява процес на скрито управление на един човек от друг, по време на който се дърпат струните на душата на управлявания с цел да се предизвика определена реакция (осъществяване на действия, получаване на информация, проява на определени емоции), нужна на управляващия за реализиране на собствените му планове. Оказва се, че управлявания незабелязано е принуден да направи „своя избор”, които се оказва, че не е свободен и осъзнат.
Но, ако управлението е манипулация, то управляващия манипулатор ли е, а ако това е така, какъв ще се окаже управлявания, който не е свободен да направи своя свободен и осъзнат избор. Тогава как да открием манипулатора, как да разберем, че не ни манипулират, не зависимо кой стои зад образа на управляващ.
Както вече казахме, в една ситуация човек може да е управляващ, а в друга да е управляван, но в живота много често се случва човек да е в позиция на управляващ, но да се окаже в позицията на марионетка. Да вземем за пример ситуациите, когато родител или най-вече друг член на семейството са в позиция на управляващи, а се оказва, че едно малко дете или даже бебе може да накара този родител да върши онова, което детето желае. Методите и способите са най различни, важното е резултатът.
Важно е да накараш другия от когото зависиш да направи своя избор, да вземе своето решение, което да е в твоя полза. Ако не можеш с убеждение, често се преминава към принуда. Принудата може да бъде най различна, но тя задължително трябва да върши онова за което е предназначена. Ако си в по-слаба позиция не ти остават много варианти за въздействие, но живота показва, че по-слабите са по-добри манипулатори. Хората се делят на два пола, слаб и силен, е кой от двата пола е по-добър манипулатор, кой управлява семейството, не стоеше ли зад всеки голям началник един още по-голям, при това и с по голяма длъжност.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар