// Вие четете...

Начини на манипулиране

Манипулации за привличане на купувачи. – 2

Мода„По света има много пари, но е трудно да ги намериш.“

Манипулации за привличане на купувачи. – 2

„Най-интересното“
„Ето, отново на най-интересното …“ всеки път мърморим, когато прекъсват филма по телевизията за реклама. Нямаме никакво търпение да разберем, как ще свърши всичко. Чакаме напрегнато и не сменяме канала, за да не пропуснем нещо важно. И за да мине времето, „зяпаме“ рекламата, която сме видели преди не много време, дори сме я научили наизуст. У нас отново звучи струната на интереса и на страха, а на рекламните специалисти точно това им трябва.
„Какво е това“
Често се случва хората да наблюдават по билбордовете разни познати неща, които да са оцветени по един и същ начин. „Какво е това?“ се питат те и точно тогава у тях зазвучава струната на интереса. Защо всички са оцветени по този начин, коя е фирмата, защото никъде не е написано, коя е тя? Няма никъде отличителни знаци. И едва когато нетърпението и очакването стигнат своя краен предел ни съобщават, че става въпрос за визията на определен мобилен оператор.
Същия трик се използва от много други фирми за да популяризират своята продукция, но най-вероятно те са забравили, че само първите се запомнят.
„Легендарен“
Всички знаят какво е значението на тази дума. Лагендарно – означава пораждащо уважение и интерес, устойчиво във времето. Добавете към някаква дума “легендарен“ и тя ще се изпълни със значимост, тежест и ценност. Ще се изпълни с легенда.
Говорим за: „Легендарен полет в космоса“, „Легендарна рок група“, „Легендарен футболен отбор“, и всеки, който е наясно, ще разбере за какво става дума.
„Еротика“
Красотата на човешкото тяло е възпявана и от древните, и от съвременните художници. Достатъчно е върху една реклама да се помести само фрагмент от човешкото тяло и тя става привлекателна и художествена. Лесен и успешен вариант.
Не напразно много успешни фирми включват боди арт и други подобни мероприятия по време на рекламните си кампании.
Една компания, която се занимава с продажбата на мобилни телефони, обяви отстъпка от 50% за всички жени, който дойдат (внимание!) само по пеньоар (на голо). Мислите си какво ли е станало? Стълпотворение. Зяпачите са били изключително много, а успехът грандиозен.
Еротиката е една от най-звучните струни на човешката душа.
„Завистливите погледи“
Завистта е един от най-мощните движещи стимули днес. Завижда се за всичко. Не трябва да се завижда. Не трябва да се завижда само за евтини неща, посредственост и безвкусица. Например, компанията „Фолксваген“ е създала следния рекламен клип за един от своите автомобили: „Свиквайте да привличате завистливи погледи в гръб. Знаете ли, хубав автомобил е, включително и отзад.“
„Искате да се чувствате значими? Моля!“
Има много похвати, насочени към удовлетворяване на желанието ни за собствена значимост. Ето някои от тях:
Похватът „Слонова кост, синя кръв, злато“ предполага подробно описание на стоката. Колкото повече описание има за използваните в стоката скъпи и редки материали, толкова е по-добре.
Похватът „Това не е стока, а шедьовър“ позволява една вещ да бъде продадена като произведение на изкуството, в което е вложено много авторска и ексклузивна работа.
Похватът „Уникат“ предполага, че друга такава стока няма. Всяка бележка „Уникат“ може съществено да оскъпи стоката. Разбира се, че този похват не се отнася за стоките за масова употреба.
Похватът „Старинен предмет“ може да бъде прилаган за луксозни предмети, например, картини, антиквариат, скъпоценности.
Похватът „Стока с родословие“. Родословие има само стоката с „история“. Тук, разбира се, не става дума само за къщи на богаташи или за бижута. Това може да бъде писалка, чийто паспорт съдържа историята на нейното създаване и снимката на дизайнера, който е работил по нея. Може да има дори и снимка на мястото, където се намира фабриката, произвеждаща тези писалки.
Всички познават похвата „Стока от колекция“. Ексклузивната стока е скъпа. Всичко, което е от колекция, е първокласно и отговаря на критериите на висшата мода. То не се предлага за серийно производство. Похватът „Ръчна изработка“. Например, къща в която правят бонбони и то така, както са ги правили преди два – три века. Естествено – ръчно. Там един бонбон струва толкова, колкото един килограм или дори повече, отколкото в магазина. Но опашката за „ръчния бонбон“ доказва колко ни привлича това, което е съхранило топлината на човешките ръце. Поне веднъж в живота си да се насладим на такъв продукт и да запазим спомена за него – това е рекламния похват на производителите на тази стока.
„Изкуствено създаване на модата“
Обществото е разделено на две големи групи. Първата – „нося това, което ми харесва“, и втората – „нося това, което е модерно“. Трябва да се каже, че втората група е доста многобройна. Затова рекламните специалисти придават голямо значение на модата. Този цвят сега не е модерен“ – казва една любителка на модата на друга. Втората е готова да се застреля, след като чува тези думи. У нея зазвучават струните на гордостта, на страха и на желанието за собствена значимост.
Моделиерите злословят, че тъканите, които се продават слабо през сезона, ще бъдат хит през следващия сезон. В това има и частица истина.
Модата се създава от хората – значи това е нужно на някого. А всички ние, които се увличаме по тази странна дума „мода“, я следваме подобно на плъховете, които вървят след вълшебната флейта в детския роман „Чудното пътуването на Нилс Холгерсон през Швеция“.

Следва продължение!

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар