// Вие четете...

Нестандартни размишления

Лесно ли е да не бъдете нещастен?

„Не умеещият да цени нещо, нуждата от него ще го научи.“

Лесно ли е да не бъдете нещастен?

Не е лесно да започнете да мислите по нов начин. Привикнали сте към определен ред на мисли и произхождащите от тях пораженски чувства. Необходимо е голямо усилие, за да се отучите от всички мисловни навици, които сте поддържали досега. Да се научите да бъдете щастлив е лесно, трудно е да се научите да не бъдете нещастен.
Щастието е естествено състояние, съпътствуващо човека. Доказателството е очевидно, ако погледнете малките деца. Трудно е отучването от всички „би трябвало“ и „редно е“, които сте придобили в миналото. Поемането на контрола над самия себе си започва от бдителността. Бъдете внимателни, когато произнасяте фрази от рода на „Той нарани чувствата ми“. Мислете за това, което правите в момента, в който го правите. Новият начин на мислене изисква да бдите и да улавяте стария си начин на мислене. Привикнали сте към мисловни модели, които откриват причините за чувствата ви извън вас. Изразходвали сте хиляди часове, за да затвърдите това мислене и сега ще са ви нужни хиляди часове мислене по нов начин. Мислене, което поема отговорността за собствените ви чувства. Изключително трудно е, но какво от това? Трудността не е причина да не го направите, но заслужава ли си да се само манипулирате.
Спомнете си времето, когато се учехте да шофирате лека кола. Трудността ви изглеждаше непреодолима. Три педала, които се натискат само с два крака. Първото нещо, което ви направи впечатление, бе сложността на задачата. Милион мисловни сигнали: вие непрекъснато мислите, използувате мозъка си. Сега какво? С неотклонна бдителност и след хиляди опити, грешки и нови усилия идва денят в който се качвате на колата и потегляте, без да мислите. Шофирането е станало ваша втора природа, но как постигнахте това? Извънредно трудно. С обмисляне на всеки момент с напомняне и усилия.
Човек умее да контролира ума си, когато трябва да изпълнява физически задачи, например да учи ръцете и краката си да правят съгласувани движения при шофиране. Процесът в света на емоциите не е добре изучен, но е подобен. Вие сте усвоили настоящите си навици, като сте ги затвърждавали през целия си досегашен живот. Автоматично ставате нещастен, ядосан, обиден и т.н., защото преди много години сте се научили да мислите така. Приемали сте поведението си и никога не сте правили усилия, за да го промените. Вие обаче можете да се научите да не бъдете нещастен, ядосан, обиден или тревожен така, както сте се научили да изпитвате всички тези пораженски чувства.
Тези чувства са в резултат на заучени реакции. Ако решите да си послужите с мозъка си, вие бихте могли да обърнете всяко неприятно преживяване в своя полза, като изберете да го превърнете в приятно, вълнуващо изживяване.
Една мисъл се превръща в убеждение, след като многократно я преобръщате в ума си и не след като сте я подхвърлили само веднъж, при първоначалното си неумение, сте го използували като повод да се откажете.
Да станете господар на себе си, означава нещо повече от това да изпробвате нови мисли. Нужна е решимост да бъдете щастлив, да прогонвате и потискате всяка мисъл, която поражда у вас отрицателни емоции.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар