// Вие четете...

Капризи на времето

Къде „шегите и лудориите“ на времето са повече?

Така ли е капризно времето в южното полукълбо, както и в северното?

Капризите на времето, тоест неговата неустойчивост, внезапността на преход от едно състояние към друго са свързани със сложни взаимодействия на въздуха с постилащата повърхност, влиянието на релефа и други местни фактори, както и с особеностите на развитие на атмосферните процеси. По такъв начин, устойчивостта на времето не се определя от географската ширина на местността сама по себе си и в това отношение принципна разлика между условията на времето в двете полукълба на Земята няма.
На нас, жителите на северното полукълбо, разбира се, рядко ни се налага да слушаме за „шегите, лудориите” на времето на другото полукълбо, но те там се случват, за тях се съобщава по медиите.

Има ли връзка между пролетните наводнения и отминалата студена зима?

Да, такава връзка може да се проследи. За пример може да се проследят условията на атмосферна циркулация случили се през 1979 година на Европейския континент. На Арктика и в Северна Европа зимата е била необичайно студена. Периодичното преминаване на много студени въздушни маси към низките ширини са способствали за формирането на много активни атмосферни фронтове и дълбоки циклони над западното Средиземноморие. Преминавайки над Европейския континент, те предизвикали в края на зимата и през пролетта небивали валежи, които са надвишили нормите за целия период на наблюдение.

Има ли значение за предизвикване на наводнения разпределянето на валежите във времето?

Безусловно, има. Съвсем не е без значение, дали валежът ще е равномерен в течение на годината или цялата годишна норма ще се излее за един месец. В последния случай почвата не успява да поеме падналите валежи, които започват да се натрупват на повърхността и да препълват реките и водохранилищата, създавайки наводнения.

Коментари

Един коментар към “Къде „шегите и лудориите“ на времето са повече?”

  1. mnogo e qko

    Posted by debi | 19.07.2012, 13:18

Публикувай коментар