// Вие четете...

Стихийни бедствия

Къде и кога се зараждат тропическите циклони?

Болшинството тропически циклони се зараждат в районите на пасатните зони, в 10 – 20 градусовите ширини на двете полукълба на Земята, над топлите участъци от повърхността на океана, където температурата на водата достига 28ºС.
На ширини под 5º не се срещат тропически циклони – в близост до екватора те на практика отсъстват в следствия на отклоняващата сила на въртене на Земята, на която се дължи устойчивото въртене на въздуха, характерно за циклона. Средно на Земята възникват около 120 тропически циклона за година.
В кои сезони най-често възникват тропическите циклони?
Преди всичко тропически циклони възникват в началото на есента или в самия край на лятото, когато температурата на водата на повърхността на океана е най-висока. Те рядко възникват през зимата и на практика не се срещат през пролетта.
Приблизителното съотношение между тропическите циклони, възникнали през есента, лятото и зимата е 20:10:1. С други думи, през есента тропическите циклони възникват два пъти по-често, отколкото лятото, а през зимата в десет пъти по-рядко, отколкото през лятото.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар