// Вие четете...

Подводен риболов

Кога човек не трябва да се гмурка?

Гмуркането под вода е опасно, ако човек е с простудни заболявания, хрема, ангини и други при което стените на евстахиевите тръби са запушени от секрети. При спускане под вода гмурецът няма да е в състояние да изравнява налягането в средното ухо и ще изпитва силна болка в ушите, в последствие и възпаление на лигавицата. Това възпаление не е опасно и преминава за една седмица, за това време подводния риболов ще е само мечта.. Но това не е всичко, ако леките хреми и ангини се пренебрегнат и гмурецът се опитва да изравни налягането, въпреки затрудненията може да се получи бактериално възпаление, следва гнойно възпаление и продължава седмици. Простудните заболявания са равностойни на забрана.
По време на спускане не бива да се чака настъпване на болка в ушите за да се започне изравняването на налягането, изравняването трябва да започне още от първите 1 – 2 м и периодично да се повтаря през всеки 1,5 – 2 м, това ще предпази гмуреца от болки и неприятни последствия. При поява на болка в ушите гмурецът трябва да спре потапянето и да се върне с метър два нагоре и тогава да изравни налягането.
Изравняване на налягането е нужно и в пространството зад маската, ако това не се прави се получава изсмукване на очите от създаденото под налягане, наречено вендузен, изсмукващ ефект. Предпазването става, чрез вдухване на въздух през носа с което налагането се изравнява. Добре е всеки, който се гмурка да си създаде навика, когато изравнява налягането в средното ухо да изравнява налягането и в маската.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар