// Вие четете...

Защита от манипулации

Кога трябва да кажем „НЕ“?

„Умната жена може и крепост да превземе.“

„В отговор искаме нещо повече” или „Отстъпване с условие”.

Методът действа като контра манипулация. На пръв поглед марионетката е съгласна да изпълни онова за което манипулаторът я моли, но в отговор веднага изразява своя контра молба, която е много по съществена от първата. Не е изключено манипулаторът веднага да се откаже от молбата си като се оправдае с някаква причина, за която сякаш внезапно си е спомнил. Но каквото и да стане, той повече няма да има желание да моли за нищо. Сега със сигурност знае, че е възможно да се наложи да изпълнява негова контра молба. А проблеми не му трябват.

„Не искам” или „Не, извинете”.

Понякога трябва просто да откажем, без да се впускаме в обяснения, защо го правим. След като откажем учтиво на манипулатора, трябва да направим малка пауза, а след това да преминем към друга тема, сякаш нищо не се е случило.
Много хора не могат да отказват. Своето неумение прикриват с фразите „не обичам” или „не искам”. Заради тази своя слабост от време на време те попадат в ситуации за които в последствие съжаляват. Някои отлагат своето „не” като казват, че ще си помислят или ще се посъветват с някого. Отложеното „не” е по-малко хуманно, тъй като то кара човек да живее в очакване с надежда, а това води до напрежение. При това напрежението обхваща и двете страни, като едната мисли как да откаже, а другата се колебае. Не поставяйте и себе си, и опонента си в това състояние на напрежение – просто кажете „не”.
Понякога трябва твърдо да заявим своята позиция. И, ако не искате да бъдете управлявани от манипулатор, директно и ясно му кажете, че не искате. Не бъркайте с фразата „не мога”, която прави позицията ви слаба и уязвима. На фразата „не мога” уверения манипулатор може лесно да възрази „можете”, сякаш ви поддържа и дори ви протяга ръка за помощ. А с човек, който казва „не искам”, не може да се спори. Той ясно и твърдо заявява своето мнение, а така постъпва само този, който разчита на своята воля.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар