// Вие четете...

Нашето самочувствие

Кога се наблюдава това явление?

„Няма щастие без сълзи и Славеят не пее винаги.“

Защо понякога на море при изгрев или залез може да се наблюдава ярко зелен изумруден лъч?

Това е така нареченият зелен лъч. Това явление може да се наблюдава при тихо и ясно време, при голяма прозрачност на въздуха. Най-често това може да се случи при равен и открит хоризонт, на брега на морето.
Възникването на зеления лъч се обяснява с рефракцията и дисперсията на слънчевата светлина, тоест с изкривяването на светлинния лъч и спектралното разлагане на светлината от червен до виолетов цвят. Ъгълът на пречупване на слънчевите лъчи е най-голям на хоризонта при ниско положение на слънцето и неговата светлина може да се представи, като многоцветна дъга, ако атмосферния въздух не я отслабваше и разсейваше. Но, тъй като разсейването на светлинните лъчи е толкова по-силно, колкото дължината на вълните е по-къса, то червените в сравнение с другите тонове отслабват най-малко и поради това при изгрев и залез небосклонът се оцветява именно в червено. В тези случаи, когато въздухът е особено прозрачен при спокойна атмосфера се съхраняват и по-малко се разсейват лъчите от синята част на спектъра, като понякога се наблюдава даже небесно синия цвят и по-често зеления, откъдето идва и името на явлението.
Явлението може да се наблюдава за няколко секунди, но на първите, наблюдавали го, то прави изключително голямо впечатление, особено ако се случи да бъде видяно неговото възникване не само на хоризонта, но и на стъклените балони на уличното осветление или на прозорците на сградите, придобиващи ярък, много чист изумрудено зелен цвят.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар