// Вие четете...

Времето и Океана

Кога вълнението е най-силно?

„Почти успехът прилича на успеха, но той не е дори начало на успеха; почти несполуката прилича на несполуката, но тя не е дори начало на несполуката. Заблудата се поражда от подобието. Границите на подобието са неразличими, но оня който ги вижда няма да се бои от нещастие отвън, няма и да се радва на вътрешното щастие.“

При какви условия на времето възникват най-високите морски вълни?

Вълнението на морето е функция на скоростта на вятъра, дължината на разгона на вълните и времето за което вятърът духа. По такъв начин, най-големите вълни възникват там, където градиентът на атмосферното налягане (неговото изменение на единица разстояние, по хоризонта) е максимален, тоест в дълбок, дълго съществуващ циклон.
Широка известност сред моряците са получили откритите пространства на Южния океан между 40 и 60-я паралел, където височината на вълните достига до 15 – 20 м, като вълнението има устойчив характер, на практика то е непрекъснато. Високи вълни има и в северните части на Тихия океан, но вълнението не е непрекъснато, както в южните части на Тихия, Индийския и Атлантическия океан, наричани Южен океан.
Всичко казано до тук се отнася единствено за явление, чийто природа е с метеорологичен произход и не се отнася за вълните от типа на цунами, предизвикани от движение на земната кора, тоест имат друг произход. Такива вълни могат да достигнат 30 – 35 м височина, че повече.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар