// Вие четете...

Черно море

Климат и време по българското крайбрежие.

„На където се наклониш, натам ще паднеш.“

Климат и време по българското крайбрежие.

Западната част на Черно море има климат напомнящ до известна степен климата на Средиземно море, за който е характерна топла, влажна зима и горещо, сухо лято. В тази част на Черно море се преплитат две климатични влияния – на континента Европа (от северозапад и североизток) и средиземноморско (от югозапад). Континенталното климатично влияние е по-силно изразено в северната половина, а средиземноморското е в южната. Черно море от своя страна допълнително трансформира нахлуващите над него въздушни маси и формира специфичен климат.
Разположението на Българското черноморско крайбрежие в умерените ширини обуславя относително благоприятни условия за корабоплаване.
В района се наблюдават добре изразени четири годишни сезона, като преходът между тях е плавен, а резките температурни скокове са изключение.
През зимата Времето е неустойчиво и се характеризира с висока влажност, значителна облачност и валежи. При нахлуването на студени въздушни маси, най-често от североизток, температурата на въздуха се понижава и може да достигне стойности до (-18) – (-20)°С и обратно при нахлувания на средиземноморски въздушни маси, температурата бързо се повишава до 8-12°С. Нахлуването на океански въздушни маси от северозапад най-често е съпроводено от значително увеличение на облачността и интензивни валежи.
Средната януарска температура е положителна, като за северното крайбрежие е 0,8°С, а за южното 3,2°С . Средните годишни температурни амплитуди са относително ниски от 20-21°С .
През пролетта Времето е все още хладно и ветровито, като студените североизточни ветрове се наблюдават по-рядко. По-често се наблюдават южни и югозападни ветрове от Средиземно море с които идват топли въздушни маси, които охлаждайки се постепенно над морето способстват за образуването на морски мъгли, чиято продължителност може да е няколко дни, задържайки повишението на температурата на въздуха в крайбрежните райони. Съществена роля започва да играе и засилващото се слънчево греене.
През месец май се наблюдава постепенно преминаване към летен режим на времето, като се появява вятър наречен бриз.
През лятото Преобладава повсеместно антициклонално, безоблачно и топло време. По крайбрежието се наблюдава добре изразен бриз. В края на лятото падат проливни краткотрайни валежи, има гръмотевични бури и шквалове (внезапно и рязко усилване на вятъра за кратък период от време, често с изменение на посоката).
През есента През първата половина на есента времето е все още топло, с повече ясни и спокойни дни. Под влияние на топлата водна повърхност, настъпващите от запад атмосферни фронтове се размиват и преминават само със заоблачаване, предимно без валежи, но скоро започва постепенно понижение на температурата и увеличение на облачността. През втората половина на есента, стабилността на времето се нарушава и започва да се активизира циклонална дейност. Все по-често започва проникването на студени въздушни маси от север, северозапад.
Разположението на Черно море в сравнително ниски ширини определя установяването на високи температури на въздуха и спомага за натрупване на топлина в морето, изразходването на която през студения период от годината чувствително смекчава климатичните условия по Българското черноморско крайбрежие.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар