// Вие четете...

Капризи на времето

Капризно ли е времето?

Изразът „капризи на времето”, най-вероятно съществува във всички езици по света и обяснява смисълът за това устойчиво словосъчетание, но трябва да се условим, че тук ще разбираме не съвсем обичайно сложилите се метеорологични условия, случващи се от време на време, при това съвсем неочаквано и предизвикващи нашето учудване, а друг път загриженост и т.н.
Разбира се необичайността на времето, това е нещо съвсем относително. Да кажем, падането на сняг през лятото в някои райони на крайния север или юг, не е толкова привично, но никой няма да бъде учуден от това. Ако обаче това се случи в някой тропически район в разгара на лятото, както това се е случило през януари 1979 година в град Мапуту, този факт не само е удивил и учудил гражданите на Мозамбик, но и метеоролозите по света. Ден преди това термометърът е показвал 42ºС, било е обичайна тропическа жега и изведнъж на хоризонта са се появили тъмни облаци, завалял е сняг и температурата веднага е паднала до 27ºС. Това не е ли каприз на времето? Снегът, разбира се, веднага се е стопил, а валежът е преминал в обикновен тропически проливен дъжд. За жителите на Мапуту този снеговалеж се е превърнал в изключително събитие, за което ще продължава да се говорят, като за чудо.
В този януарски ден на 1979 година, в разгара на зимата в северното полукълбо, в Ню Йорк е валял проливен дъжд. Ако дъждът през зимата, в разположения на брега на океана Ню Йорк, нека да е съвсем рядко, но е все пак случващо се събитие, то в центъра на континентален Сибир, в град Красноярск, дъжд в разгара на зимата, в първата декада на януари 1975 година се е появил с не по-малка неочакваност, отколкото снегът в Мапуту.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар