// Вие четете...

Поведенчески модели

Как са устроени и действат истинските мъже.

„В дом без баща и при слънце е мрачно.“

Как са устроени и действат истинските мъже.

Любовта на жената е най-великият дар, тя прелива от сърдечност, състрадание, търпение и грижовност, изпълнена е с великодушие и благост, има чистотата на кристал и е напълно безусловна. Жената е готова да мине през огън и вода за своя любим, независимо колко зле се е държал, каква каша е забъркал или колко време би й коствало. Ще разговаря с вас неуморно, ще ви насърчава, когато сте на дъното и не виждате изход, ще ви държи в обятията си, когато боледувате, и ще се смее с вас, когато сте щастлив. Ако ви обича истински, тя ще възвръща блясъка ви всеки път, когато той помръкне, ще ви окуражава, когато сте обезсърчен, ще взема вашата страна, дори когато не е убедена в правотата ви, и ще попива всяка ваша дума, даже и да не е върхът на интелигентността. Без значение какви ги вършите, независимо колко силно нейните приятели настояват, че не я заслужавате, тя ще ви даде от себе си много повече, отколкото можете да мечтаете, и упорито ще се опитва да спечели сърцето ви дори когато се държите така, сякаш старанието й да ви докаже, че е единствената, не ви удовлетворява.
Такава е женската любов, тя е способна да удържи на проверката на времето, опълчваща се на логиката и обстоятелствата.
Тъкмо такава любов очаквате в замяна. Попитайте която и да е жена какво трябва да притежава мъжът до нея и ще чуете в общи линии следното: „Искам да е скромен, интелигентен, забавен, романтичен, чувствителен, нежен и, най-вече, да ме подкрепя. Да се взира в очите ми и да ми повтаря, че съм красива и че го допълвам. Трябва да е чувствителен и да не се срамува от сълзите си, когато го боли, да ме представи на майка си с усмивка, да обича децата и животните. Да не се гнуси от сменянето на пелени и памперси, да мие чинии и да не чака да го моля за тези неща. Разбира се, ще бъде прекрасно, ако е заможен, с хубаво тяло и скъпи обувки“.
Това беше добрата новина, а сега лошата новина е, че очакванията ви за съвършения принц са нереалистични. Не си правете илюзии, това е невъзможно, защото мъжете и жените обичат по различен начин.
Не оставайте с погрешното впечатление, че мъжете не са способни на силни чувства. Истината е, че любовта на мъжа е различна, много по-проста, пряма и вероятно по-рядко афиширана. Мъжът, който е влюбен във вас, едва ли ще ви телефонира на всеки половин час, за да сподели колко е нараснала страстта му от предното обаждане насам. Не очаквайте да седи край вас, когато боледувате, да ви гали по главата и да налага студени компреси върху челото ви, докато пиете горещ чай и се възстановявате.
Това не ги прави неспособни да обичат. Просто любовта им е по-различна от тази, която жените даряват и най-често търсят.
Ако успеете да проумеете и приемете този факт, ще се изненадате колко много може да получите от мъжа до вас. Чудите се как да разберете кога той ви обича? Когато прави следните три неща – заявява чувствата си, задоволява потребностите ви и ви закриля.
Когато един мъж изпитва любов, той открито заявява пред целия свят, че вие сте „неговата любима“, „неговото момиче“, „майката на детето му“, „дамата на сърцето му“. Вместо да ви представя като „една моя приятелка“ или само по име, той ще ви прикачи официална „титла“, която да показва, че му принадлежите. Причината за това е, че мъжът, който ви е отредил място в най-съкровеното кътче на сърцето си и храни истински чувства, има нужда да декларира открито, че е горд да бъде човекът до вас и има сериозни намерения. Той „се вижда“ трайно и всеотдайно обвързан и показва на света, че романсът ви може би е началото на нещо повече.
Чрез „титлата“, която дава на жената до себе си, мъжът лаконично заявява, че тя му принадлежи, и предупреждава себеподобните си да стоят далеч. Когато чуем някой да казва: „Това е моята любима“, това ни дава знак, че каквито и кроежи да ни се въртят в главата, ще трябва да отложим реализирането им до появата на някоя свободна дама. Друг вече е предявил на висок глас претенциите си над привлекателната жена, на която сме хвърлили око, и е предупредил потенциалните конкуренти да не припарват до нея. Този акт има силата на универсален сигнал „забранена територия“, който всички мъже зачитат.
Ако ви представи като „една приятелка“ или само по име, може да сте напълно сигурна, че не се отнася сериозно към отношенията ви. Дълбоко в сърцето си вие отлично го осъзнавате.
Ако връзката ви продължава от поне три месеца и все още не сте се запознали с майка му, не ви е въвел в близкото си обкръжение, а когато отидете на някое обществено събитие ви представя само по име, значи за него не сте нищо повече от мимолетен романс и не фигурирате в плановете му за бъдещето. Ала в мига, в който предяви правата си над вас пред хората, които са значими за него – брат, сестра или началник, той символично дава гласност на своите намерения, и то пред онези, чието мнение е важно за него. Това е ключов момент, когато един мъж заяви пред останалия свят, че му принадлежите, той гледа сериозно на връзката ви.
След като е заявил любовта си към вас и вие сте отвърнали на чувствата му, идва време той да поеме грижата за вашите нужди. Просто казано, мъжът, който ви обича, ще се стреми всички ваши потребности и тези на децата ви да бъдат осигурени, защото това е главната му социална роля. Хилядолетия наред обществото ги учи, че първостепенното им задължение е семействата им да бъдат добре устроени и да не им липсва нищо. С това се изчерпва същността на понятието „мъжественост“. Е, има и някои други неща, като успяват ли да ви задоволят физически и колко добре могат да се погрижат за финансовите ви нужди. Поставянето под съмнение на способностите им да се грижат всячески за хората, които обичат, е тежък удар по тяхното его. Колкото по-добре се справят, толкова по-значими и живи се чувстват. Звучи прекалено просто, но е истина.
Като глава на семейството, грижа на мъжа е да плаща наема, парното, електричеството, вноските за колата, таксата за обучение на децата, да осигурява препитание, както и да посреща всевъзможните домакински разходи. Истинският мъж няма да прахоса заплатата си за дреболии и да се върне вкъщи с остатъка или да задържи припечеленото за себе си. Ако наистина ви обича, никога няма да ви кара да го молите за нещата от първа необходимост, а ще вземе мерки да имате всичко. Всяко потупване по рамото, всяка целувка, с която го възнаграждавате, когато ви осигури нужните средства за децата и домакинството, всяка дребна проява на признателност гали мъжкото му самочувствие. Заради тази радост той винаги ще поставя отговорността си към семейството пред собствените прищявки. Удоволствията, за които обичат да харчат парите си, ще останат на заден план пред грижата за любимите хора, защото никоя скъпа играчка не може да ги накара да изпъчат гърди така, както искрената признателност на жената до тях. Ето защо неговите действия ще се ръководят изцяло от желанието му да задоволи потребностите на онази, която обича.
Ясно е, че идеята мъжът да ви осигурява финансово в свят, в който дамите са възпитани да бъдат материално независими, не само може, но наистина ще ви изненада. Ако цял живот са ви учили, че жената трябва да плаща своята част от сметката и останалите си разходи, и са ви набивали в главата, че на мъжете не може да се разчита за нищо, тогава напълно е разбираемо да ви е трудно да пречупите мисленето си. Ала не подценявайте природата на човека до вас, той ще е готов да стори всичко по силите си, за да задоволи нуждите на своите най-скъпи същества, разбира се ако те са в разумни граници, а ако не е в състояние да го стори, не е мъж на място или поне не е подходящият за вас. Сигурно е, че някой ден той ще започне да прави всичко това за някоя жена, но това може да не сте вие.
Без съмнение мнозина бягат от отговорност, било то от егоизъм, глупост, явна некадърност или и трите едновременно. Други пък просто нямат нужното образование, способности или възможности да си осигуряват стабилни доходи. Това им вменява чувство за малоценност, което те нерядко притъпяват с алкохол или наркотици. Вероятно цял ред отклонения от нормалното поведение при най-изпадналите социални групи мъже се коренят в безсилието им да задоволяват потребностите на близките си. Някои се впускат в незаконни дейности, което, съдейки по претъпканите затвори, не дава резултат, други намират бягство в дрогата и алкохола, което също е лошо решение на проблема, трети просто си тръгват и предвид броя на самотните майки в нужда, това категорично не върши работа. Ала ако попитате когото и да било от тези, които постъпват по този начин със себе си и любимите си хора, за какво съжаляват най-много, повечето единодушно ще заявят, че биха искали да се грижат подобаващо за семействата си.
Разбира се, има и такива, които просто не желаят да делят припечеленото с жените до себе си. Рап и хип-хоп културата прокламират позицията, че представителките на нежния пол се стремят да „изработят“ мъжете. Някои дори лепват на всяка дама, която очаква от своя партньор да й дава финансова стабилност, отблъскващия, но и много удобен за мъжете епитет „държанка“, който в последно време се подхвърля наляво и надясно в общественото пространство. Всъщност цялата схема е хитро скроена от мъжете, за да ви накарат да се чувствате, като чели ги експлоатирате, дори само да ви хрумне, че би трябвало кавалерът да плати вечерята или да ви почерпи питие, както и ако сметнете за нужно да му поставите някакви финансови изисквания.
Истината е, че този цветист израз е един от капаните, заложени от самите мъже, за да държат жените далеч от парите си. Измислен е от мъжете с тънката умисъл хем да запазят спечеленото за себе си, хем да получат от вас всичко, което желаят, без да се опасяват, че може да ви мине през ума да поискате да поемат основната, генетично заложена на представителите на мъжкия пол във всички общества отговорност. Обидният епитет е спасителна вратичка в обществените порядки и макар за него да има напълно основателни социални предпоставки, защото някои жени използват генетично заложената грижа и отговорност и се омъжват само за мъже с дебели портфейли. Този епитет се използва напълно несправедливо, за това пък почти без изключения и за всяка жена, която очаква от партньора си да изпълнява дълга си като мъж. Запомнете, ваше право е да изисквате от него да плаща вечерята, билетите за кино, входа за нощния клуб и всякакви други разходи срещу привилегията да бъде с вас.
Забравете за глупавото „Ще платя своята част, за да разбере, че мога и без него“. Както ще стане ясно по нататък, когато ще станат ясни трите неща, от които се нуждае всеки мъж, а именно, подкрепа, вярност и любов“, защото всеки мъж иска да се чувства потребен. Най-лесният начин е, като му позволите да се грижи за вас. Това е справедливо.
Ако той ви обича, ще носи у дома и последната стотинка, която припечели. Никога няма да прахоса заплатата си на комар, а, напротив, ще си дойде право у дома, и чак след като всички нужди на семейството бъдат покрити, ако са му останали пари, може и да изхарчи някой лев за себе си и за удоволствия. Така са устроени и така действат истинските мъже.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар