// Вие четете...

Начини на манипулиране

Как правилно да правите комплименти?

Намерете в човека нещо което наистина ви харесва и леко я преувеличете. Да се преувеличи може не само на думи, но и с мимика, жестове, интонация. По-изтънчен е комплиментът със сравнение. Покажете, колко по-добре този човек прави нещо в сравнение с вас или някой друг.
Покажете значимостта на човека, като произнасяте комплимента, помнете, че задължително трябва да уцелите зоната на очакване на човека, иначе той ще приеме вашия комплимент като ласкателство.
Не правете многозначителни комплименти, защото не се разбира дали това се харесва на автора.
При манипулацията, напротив, колкото повече смисъл има вашият комплимент, толкова повече ще докосва и гали струните на душата на марионетката. Никога не правете комплименти по повод тези качества от които марионетката отдавна иска да се отърве.
Старайте се да правите по-малко комплименти за външността, а повече за вътрешния свят на човека, неговите качества, тези неща които е по-трудно да бъдат забелязани и оценени.
Забелязвайте и не подминавайте ласкателствата с мълчание. Дайте на манипулатора да разбере, че всичко при вас е под контрол и неговите опити да ви накара да играете по свирката му са напразни.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар