// Вие четете...

Начини на манипулиране

Как ни действат комплименти и ласкателства?

Какво е комплимент?

Хората се отнасят по различен начин към комплиментите. Някой обичат да ги правят, а други напротив, да ги изслушват.
Това е леко преувеличаване на някакво качество, което марионетката би желала да притежава. Комплиментът е ефективно оръжие в общуването с всеки човек, което позволява да се установят добри отношения. Няма нито един човек, който да се отнася равнодушно към комплиментите. Дори ако той ги получава в големи количества всеки ден, това е ценно и значимо за него.
Трябва да се различават комплиментът от похвалата. Само вишестоящ може да хвали, началникът – своя подчинен, родителят – своето дете. Защото какво е похвалата? Това е положителна оценка.
Комплимент се прави така, че авторът да възвишава събеседника си спрямо себе си.
Необходимо е също така да се различават комплиментът от ласкателството. Комплиментът е основан върху реално съществуващи положителни качества на човека. А ласкателствата – това са думи, които приписват на марионетката качества, които тя не притежава в действителност или поне мисли, че не ги притежава.

Какво е ласкателство?

Ласкателството в действителност също е манипулативен похват. За разлика от комплимента, този похват предизвиква отрицателни емоции, но оказва също толкова силно влияние върху човека. Този похват манипулаторите го използват виртуозно.
Някои хора не знаят, как да реагират на комплиментите и ласкателствата. Затова те не ги харесват и даже се боят от тях. Ако ви правят комплимент, трябва просто да кажете „благодаря”. Това ще ви позволи да намалите амплитудата на вашите колебания.
На едно ласкателство може да се реагира много просто. Или „Благодаря”, или искрено „Ласкаете ме”. Първия вариант е неутрален. Вие не показвате на своя опонент, че разбирате какво се случва. При това контролирате своите емоции. Само не се наслаждавайте на своята прозорливост и осведоменост. Това вече ще бъде само манипулация. Бъдете предпазливи! Вторият вариант прилича на контра настъпление. Във всеки случай, човек дава възможност на манипулатора да разбере, че приема играта му. Тонът трябва да бъде позитивен и леко игрив. Това ще смекчи насрещната манипулация.
Ако смятате да започвате някакви разговори или преговори, си създайте правилото да правите няколко комплимента на своя опонент. Първо, по този начин ще създадете позитивно отношение към себе си, второ ще зададете положителен тон на разговорите и трето ще разколебаете равновесието на съперника, като встъпите в позиционна борба с него. След едно такова незначително пощипване го наблюдавайте. След няколко секунди ще последва реакция, която трябва ясно да фиксирате, анализирате и разберете. Удари с каква сила ще потрябват в бъдеще. А може би са достатъчни само няколко леки пощипвания.
Жените реагират на комплименти много по-изтънчено. Тъй като те по-добре различават детайлите и са по-чувствителни, не трябва да правите на жените „груби, недодялани и тъпи” комплименти. Колкото са по изтънчени, толкова по-добре. Не говорете общи фрази, забелязвайте детайлите. Произнасяйте комплимента без сянка на съмнение. Придавайте увереност и лека загадъчност на своя глас.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар