// Вие четете...

Живот в равновесие

Как изгаряме калориите и мазнините?

„На пияния морето е до колене, небето – до гърлото. С първата чаша овца, с втората – лъв, с третата – свиня.“

Как изгаряме калориите и мазнините?

Повечето от нас мислят, че целта на спортуването е изгарянето на калории. Всъщност веднага ще заместим повечето от изгубените през часа по аеробика калории, като изядем една, две кифлички. Тогава няма да остане и следа от положителното хормонално въздействие от физическата дейност, тъй като двете кифли моментално ще ни изгонят от състоянието на Равновесие.
Мазнините, а не въглехидратите, са основният източник на енергия за нашите мускули. Не само, че мазнината е по-ефикасна суровина за добиване на енергия, тя осигурява повече от два пъти по-голяма енергия от въглехидратите и е много по-изобилна.
По-голямата част от енергията е необходима на тялото, за да поддържа топлината си. За да поддържаме огъня, всички ние носим в себе си два енергоизточника, складираните телесни мазнини и складираните въглехидрати.
Основното гориво, използвано за тази цел обаче са мазнините. Когато седим на някой стол, мазнините осигуряват около 70% от калориите, необходими да поддържат топлината и функционирането на тялото. Докато продължаваме да седим на стола или в неподвижно положение, притокът на мазнини от склада (мастната тъкан) по проводящите тръби (кръвообращението) към фабриката (мускулите) се поддържа с лекота.
Така че дори когато седим пред телевизора, ние пак изгаряме мазнини, но не чак толкова много. Сърцето ни обаче продължава да помпа кръв. Да предположим, че сте на петдесет години и пулсът ви в покой е 72. Максимално ускореният ви пулс, ако използваме стандартната формула за 220 минус възрастта би бил около 170 удара в минута. Гледането на телевизия изисква 72 удара в минута. Като разделим 72 на 170 ще получим 42, което означава, че използвате 42% от максималния си пулс просто за да гледате телевизия. Вероятно не сте предполагали, че се трудите така усилено, докато сте сменяли каналите.
Да предположим, че сте решили да отидете да вземете нещо за хапване от хладилника. Това ще изисква малко повече енергия, тъй като пулсът ви ще се увеличи покрай движението. И все още продължавате да изгаряте мазнини, така както правихте на стола си пред телевизионния приемник.
А сега нека да преминем още по-нататък. Рано или късно ще дойде момент, когато ще извършите нещо, изискващо повечко усилия от това да се разходите до хладилника и да се върнете пред телевизора. Каквото и да е то, мускулните контракции ще се увеличат и изискванията към тялото ще станат по-големи. При това положение ще трябва да изгорите още от телесното си гориво или складирани мазнини, или складирани въглехидрати, за да генерирате енергия, благодарение на която мускулите ви да могат да се свиват през един по-дълъг период от време. Това се нарича физическа дейност.
При нея изискванията ни към тялото се увеличават. Налага се да изпращате още мазнини от склада към фабриката – мускулите. Кой е контролиращият фактор при отпускането на мастните запаси? Това е равновесието на айказаноидите. Когато се намирате в състояние на Равновесие, което означава, че тялото ви произвежда повече добри и по-малко – лоши айказаноиди, мазнините, необходими за посрещане на енергийните ви нужди, се освобождават по-бързо. Излезете ли от това състояние, те започват да се освобождават капка по капка. И тогава фабриките неохотно ще превключват на друго гориво с по-ниско октаново число – въглехидратите.
Следователно каквото и да правите, независимо дали гледате телевизия или бягате маратон, ако не сте в състояние на Равновесие, изгаряте складираните въглехидрати вместо телесните си мазнини.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар