// Вие четете...

Нашето самочувствие

Как животът и здравето на хората зависят от състоянието на времето?

„Нещастието отива там, където са го поканили.  Ако те сполети нещастие, няма защо да се хващаш за главата.“

От всички човешките дейности, транспортът е най-зависимият от състоянието на времето. Това е особено вярно най вече за въздушния и морския транспорт.  За осигуряване на нормална транспортна дейност е необходима детайлна информация за състояние на времето, както за фактическата обстановка, така и за очакваната.

Спецификата на изискванията към метеорологичната информация се заключава в мащабността на сведенията за времето – маршрутите на въздушния, корабния и автомобилния транспорт имат изключително голяма протяжност, освен това метеорологичните условия оказват решаващо влияние не само на икономичните показатели, но най вече на безопасността на движение.

От състоянието на времето и от качеството на информацията зависи нерядко животът и здравето на хората. За удовлетворяване на тези специфични изисквания към метеорологичната информация се е наложило да бъде разработена приложна метеорология, наричана авиационна и морска метеорология.

Много метеорологични явления представляват опасност за морския и въздушния транспорт, като някои от метеорологичните величини за осигуряване на безопасността на мореплаването и въздухоплаването изискват да бъдат измервани с особена точност.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар