// Вие четете...

Начини на манипулиране

Как да се реагира?

Как да се реагира на умишлената откровеност?

Манипулаторите говорят открито само за очевидни неща или за това, което лесно може да бъде научено и потвърдено. При това те, като играят роля пред марионетката, го правят със замах, като показват „цялата” си откровеност и решителност в готовност да предприемат такава крачка.
Трябва да се вглеждате, да забелязвате детайлите, да следите жестовете, които могат да издадат манипулатора. Необходимо е при първите сигнали за такава манипулация да се замислите, не е ли това театър?
Трябва да изясните настойчиво, защо ви е оказана такава чест. Наблюдавайте очите на манипулатора. Ако те шарят, значи има елемент на лукавство. И още нещо помнете, че за някои хора това е похват, отработван с години и понякога е много трудно да се разбере наистина ли човекът говори откровено.
Има едно такова понятие, като „крадец на доверие”. Тези хора използват дадения похват, като майсторски печелят доверие.

Какво е невинна лъжа?

Освен „май” може да се използва „струва ми се”, „сигурно”, „не е изключено” и т.н. Най-добре е да се противопоставите на този похват, като водите аналитичен диалог от който всичко ще стане ясно. Обръщайте внимание на думите „май”, „струва ми се”, „сякаш” и други подобни. Не е изключено да ви манипулират.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар