// Вие четете...

Поведенчески модели

Как да се отървем от правилата?

„Живей, както живеят хората, и хората ще живеят като теб.“

Как да се отървем от правилата?

Задачата ви по отстраняването на този слаб модел на поведение е свързана с поемането на рискове. Нужно е само да решите да бъдете различен от това, което сте, подходящо е да се разделите с това което са ви учили, щом то не е полезно за вас.
Ето някои тактически ходове, които ще ви помогнат да скъсате с навика си да си създавате „неудобства”:
Вгледайте се в поведението си. Изследвайте, какви са вашите ползи. Запитайте се, защо е необходимо да се товарите с толкова много „би трябвало“. Запитайте се, дали истински вярвате в тях или просто сте привикнали да се държите по този начин.
Избройте всички правила с които се съобразявате, тези глупави условности, от които се оплаквате, но от които, изглежда не можете да се отърсите. Изгответе си свои „правила на поведение“, които ви изглеждат най-разумни, дори в момента да не вярвате, че ще можете да ги осъществите.
Започнете от собствените си традиции. Например, ако винаги сте украсявали коледното дръвче на Бъдни вечер, а бихте искали да го украсите три дни преди това, поставете началото на нова коледна традиция, която ви се струва разумна.
Поговорете с вашите близки и приятели за многобройните правила на поведение, които всички спазвате и които са ви противни. Може би ще стигнете до нови правила, които ще се сторят по-смислени на всички. Ще установите, че старите порядки все още действат само защото никой в миналото не се е заел сериозно да им се противопостави.
Анализирайте проявите на вътрешния и външния контрол, като водите сметка за всички случаи на „външен“ контрол в които приписвате отговорността за чувствата си на другите. Опитайте се да узнаете, дали не можете да се прехвърлите към „вътрешен“ контрол с някои нови смели постъпки. Следете, как напредва преминаването ви към вътрешния контрол.
Замислете се над това, колко правила налагате на другите. Запитайте ги, дали тези насоки действително са им били необходими или биха се държали по същия начин и без вашата помощ, даже ще научите, че те самите биха могли да предложат по-ефективни и по-гъвкави, насоки.
Поемете риска да се противопоставите на правила или порядки, които бихте желали да отстраните. В същото време обаче бъдете готови да посрещнете без враждебност последствията от поведението си. Например, ако винаги сте вярвали, че жената не би трябвало да определя среща на мъж и изведнъж се окаже, че нямате никаква уговорка за края на седмицата, обадете се на някой мъж и вижте, какво ще се случи. Или подайте рекламация за дефектна дреха, макар че според правилото – „пари не се връщат“. По този начин протестирайте срещу търговската политика и заявете, че ако е необходимо ще стигнете до най-висшия началник. Не се водете от политиката на другите, която в крайна сметка ви превръща в жертва.
Смятайте, че решенията имат различни последствия, а не че са правилни или погрешни. Когато вземате решения, не мислете, кое е правилно и кое е погрешно, а си кажете, че и двете са добри, разликата между тях е, че всяко ще доведе до различни резултати. Вземайте решението самостоятелно, без да разчитате на някаква външна гаранция. Постъпвайте според желанието си, вместо да се съобразявате с външни критерии.
Стремете се да живеете в настоящите си моменти и прилагайте вашите правила, и „би трябвало“ само в тях. Не смятайте, че са универсални. Приемайте ги като приложими само в дадения момент.
Не разделяйте с никого поведението си на неспазване на правилата. То е само за вас, а вие не желаете да застанете в позата на човек, който търси одобрение, който се съпротивлява срещу приобщаването към културата, за да спечели внимание и похвала.
Освободете се от ролите, които вие и другите поемате в живота си. Бъдете такъв, какъвто искате да бъдете, а не какъвто мислите, че трябва да бъдете, защото сте мъж, жена, човек на средна възраст и така нататък.
Въздържайте се в разговор да насочвате вниманието си към другите. Опитвайте да не хвърляте вина върху другите хора или да не говорите за друг човек, събитие или идея, като се оплаквате или недоволствате.
Престанете да чакате другите да се променят. Запитайте се дали е необходимо другите да бъдат различни само защото така ще ви се харесват повече. Разберете, че всеки има право да бъде такъв, какъвто избере, макар това да ви дразни.
Ако разпределите вината и отговорностите върху другите хора и явления, които са причина за чувствата ви, дали ще сте по-различена. Не, вие ще сте си съвсем същата. Няма никакво значение, дали ще обвинявате или не, ще останете непроменена, освен ако не вземете мерки, за да поправите нещата, които не харесвате.
Когато някой обвинява някого пред вас, учтиво го запитайте: „Сигурен ли си, че искам да чуя това, което ми казваш сега?“ С други думи, отучете хората да ви използуват като съд за хвърляне на вина и започнете да слагате етикет на оплакването и мърморенето на другите, за да проследите и осъзнаете това поведение у себе си. Можете да му сложите етикет, който не е обиден, например: „Току-що приписа отговорността за това, което чувствуваш на мен. Наистина ли смяташ, че това е така?“ Или „Непрекъснато повтаряш, че ако цените на пазара се покачат, ще бъдеш по-нещастен. Наистина позволяваш на парите да имат голяма власт над живота ти.“ Като осъзнавате обвиненията, които другите хора хвърлят и техните „би трябвало“, вие по-лесно ще отстраните тези модели на поведение у себе си.
Опитайте се да замените старите си навици с ново и по-различно поведение, като имате повече вяра в себе си и по-малко се доверявайте на онези външни „трябва“.
Запомнете, че това което ви създава тревоги, не са постъпките на другите хора, а вашата реакция към тях. Вместо да казвате: „Те не би трябвало да правят това“, кажете си: „Защо да се тревожа от постъпките им?“
Спазвайте традицията и винаги ще бъдете един и същ. Отхвърлите ли я обаче, светът е ваш и можете творчески да си служите с него така, както вие изберете.
Избирайте сам моделите си на поведението и разчитайте на себе си, когато трябва да вземате решения в настоящия момент. Престанете да търсите отговор в живот, изпълнен с порядки и традиции. Живейте своя живот на щастието и удоволствието от това, живейте така, както вие изберете, без да се съобразявате с това, как би трябвало да се живее.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар