// Вие четете...

Начини на манипулиране

Как да се освободим от безпокойството?

„Понякога истината е по-невероятна от измислицата. Няма по-сляп от онзи, които не иска да види.“

Как да се освободим от безпокойството?

Като за начало започнете да гледате на сегашните си моменти, като на време в което трябва да се живее, а не да се мисли за бъдещето. Когато усетите, че се безпокоите, запитайте се: „Какво избягвам сега, като се безпокоя в този момент?“ След това се заемете с това, което отбягвате. Действието е най-добрата противоотрова срещу безпокойството.
Осъзнайте безсмислието на безпокойството, задайте си въпроса: „Може ли нещо да се промени от това, че се безпокоя за него?“
Отделяйте все по-малко и по-малко време за безпокойство. Скоро ще осъзнаете колко безсмислено е да се посвещава време на това безполезно занимание и накрая ще преодолеете напълно този свой слаб модел на поведение.
Направете анализ на безпокойствата си от вчерашния ден, от миналата седмица или дори от миналата година. Преценете дали някое от тях ви е помогнало с нещо. Вижте, колко от тревогите ви са се сбъднали. Така ще стигнете до извода, че безпокойството е двойно безполезна дейност. Първо, защото с нищо не променя бъдещето и второ, защото предвижданата „катастрофа”, когато настъпи, често се оказва маловажна или дори благоприятна.
Задайте си въпрос, който ви освобождава от безпокойството: „Какво най-лошо може да се случи на мене или на тях и каква е вероятността то да се случи?“ По този начин ще осъзнаете, колко е безсмислено да се безпокоите.
Умишлено изберете да постъпите по начин, който пряко противоречи на обичайните сфери на вашето безпокойство. Ако имате натрапчивата склонност да пестите за бъдещето, ако винаги се тревожите дали парите ще ви стигнат за утрешния ден, започнете да ги харчите още днес за неща които са ви необходими. Бъдете като богатия вуйчо, който писал в завещанието си следното: „Тъй като съм с всичкия си, изхарчих всичките си пари, докато бях жив.“
Започнете да противопоставяте на страховете си ефективни мисли и модели на поведение.
Не е за препоръчване поведение, което е свързано с опасности, но успешното преодоляване на даден страх или безпокойство е най-подходящият начин да ги отстраните от живота си.
Това са някои подходи за преодоляване на безпокойството, но най-ефикасното средство срещу безпокойството е собственото ви твърдо решение да прогоните този модел на поведение от живота си. Изводът е, че настоящият момент е ключът, който ще ви позволи да разберете чувството си на вина и безпокойство. Да се научим, да живеем сега, а не да пилеем настоящите си мигове в демобилизиращи и дезорганизиращи мисли за миналото и бъдещето.
Единственият момент в който можете да живеете е сегашният, а вие посвещавате мимолетното настояще на безплодни угризения и безпокойства.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар