// Вие четете...

Подводен риболов

Как да се ориентираме под водата?

На сушата човек поддържа равновесието на тялото си и се ориентира в околната среда с помощта на зрението си, вестибуларния апарат, мускулно ставните усещания и чувства. Под водата условията за равновесие и ориентация рязко се различават от тези на сушата.
Във водата човек тежи от 0 до 2 – 3 кг, неговата координационна система на движение се изменя рязко по отношение на скорост, размах и рязкост. От всички чувства за ориентация под водата остава да действа само вестибуларния апарат и по тази причина способността на човека да се ориентира значително се ограничава особено, ако водата е мътна и видимостта е лоша. Практиката показва, че в такива случаи определянето на посоката на придвижване става наслуки. При положение, че дъното не се вижда плувецът загубва чувството за посоката на движение и започва да плува в кръг.
Ориентирането под водата посредством слуха е почти невъзможно и грешката може да достигне до 180°.
В такива условия човек трябва да използва ориентири извън водата, били те на сушата или на небето, става въпрос за слънцето. Трябва да се запомни от коя страна е сушата и къде сте спрямо слънцето, що се отнася за дъното, гмуркането трябва да става много внимателно, за да не се ударите в дъното. Ако скоростта ви на гмуркане е голяма, а видимостта малка, дъното ще се появи пред вас доста изненадващо.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар