// Вие четете...

Нестандартни размишления

Как да се мотивираме за развитие?

„Умният се надява на делата си, глупавият просто се надява.“

Как да се мотивираме за развитие?

В стремежа си да станете толкова щастлив и пълноценен, колкото сте избрали, можете да се мотивирате от два вида потребности. По-честата форма на мотивация се нарича „мотивация на несъвършенството”, а по-здравословната – „мотивация на развитието“.
Ако поставите камък под микроскоп и внимателно го наблюдавате ще забележите, че той не се променя. Но, ако под микроскопа поставите парче корал, ще видите, че то расте и се променя. Какъв е изводът? Коралът е жив, а камъкът – мъртъв. Как различавате живото от мъртвото цвете? Това, което расте е живо. Единственото доказателство за живот е растежът. Така е и във физиологията. Ако растете и се развивате, вие сте жив, а ако не се развивате, все едно, че сте мъртъв.
Мотивацията ви може да е по-скоро желание да се развивате, отколкото потребност да коригирате дефектите си. Достатъчно е да съзнавате, че винаги можете да се развивате, да ставате все по-съвършен. Когато решите да се разстройвате или да изживявате отрицателни емоции, вие се обричате на застой. Мотивацията на развитието означава да вложите цялата си жизнена енергия, за да постигнете по-голямо щастие, а не за да се поправите, защото сте сгрешили или защото в известно отношение сте несъвършен.
Естествена последица от избора на развитието като мотивация е да контролирате и управлявате поведението си, тоест да владеете себе си във всеки момент от своя живот. Това означава, че вие сам решавате съдбата си. Не сте фаталист, натегач или човек, който се нагажда към света. По-скоро вие избирате, какъв ще бъде светът за вас.
Хората винаги приписват вината за това, което са, на обстоятелствата. В този свят успех постига само онзи, който търси нужните му условия, а като не ги намери, си ги създава сам.
Да промените начина по който мислите, чувствате или живеете е възможно, но никак не е лесно. Нека да по фантазираме. Представете си, че някой ви заплаши, че след една година ще трябва да разрешите трудна задача, например да пробягате разстояние от 1 км за определено време или да направите съвършен скок във вода от трамплин и, че ако не успеете ще бъдете убит. Ще започнете да следвате строг режим на всекидневни тренировки, докато настъпи денят на изпитанието. Ще тренирате не само тялото, а и мозъка си, защото той нарежда на тялото какво да прави. Ще се упражнявате непрестанно, без да се поддавате на изкушението да прекъснете или да намалите тренировките. Ще издържите изпитанието и ще спасите живота си.
Тази „вълшебна” приказка има за цел да направи едно внушение. Никой не мисли, че може да на тренира тялото си за един ден, но мнозина очакват умът и мисълта им да реагират с подобна гъвкавост. Когато се опитваме да заучим ново мисловно поведение, очакваме, че ще го изпробваме веднъж и то ще стане веднага част от нас. Ако истински желаете да не страдате от невроза, да се само осъществите и да бъдете господар на собствения си избор, ако истински желаете да бъдете щастлив в настоящия момент, ще трябва да скъсате със заучените начини на само погубващо мислене, като вложите в тази задача старанието, което бихте проявили, за да осъществите всяко друго трудно начинание.
За да овладеете тази форма на контрол и самоосъществяване ще трябва непрестанно да си повтаряте, че мислите със собствения си мозък и, че сте в състояние да контролирате чувствата си. За да постигнете жизнените си цели, трябва да се научите да избирате, да контролирате и да управлявате поведението си и да помните, че настоящите моменти са ваши, за да им се наслаждавате и да изпитвате удоволствие във всеки един от тях, ако решите разбира се да бъдете господар на самия себе си.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар