// Вие четете...

Нестандартни размишления

Как да постигнем само уважение?

„Към този, с когото са свикнали, няма уважение.“

Как да постигнем само уважение?

Постигането на самоуважение започва с мисълта. Трябва да се научите да управлявате мислите си. Това изисква голяма доза осъзнаване на настоящия момент в случаите, когато се само подценявате. Ако съумеете да уловите моментите, когато проявявате такова отношение към себе си, можете да започнете да се борите с мисълта, залегнала в основата на модела ви на поведение.
В момента в който установите, че току-що сте изрекли нещо от рода на „Не съм чак толкова умен, просто имах късмет да ми пишат отлична оценка”, в главата ви веднага трябва да звънне звънчето: „Току-що го направих. Държах се като човек, който се мрази. Но сега го съзнавам и следващия път ще се контролирам по-добре, за да попреча на това, което повтарям цял живот.“ Стратегията ви ще е да се поправите на глас с нещо подобно: „Казах, че имах късмет, но всъщност късметът няма нищо общо. Получих оценката, защото я заслужих.“ Малка крачка към самоуважението, но тя показва, че осъзнавате само подценяването си в сегашния момент и решавате да действате по различен начин. Просто трябва да си повярвате, че вие сам сте си заслужили отличния резултат.
Преди имахте навик. Сега съзнавате, че желаете да бъдете различен и сте избрали това да стане. Все едно, че се учите да шофирате. В края на краищата ще формирате нов навик, който няма да изисква да мислите непрекъснато. Скоро съвсем естествено ще възприемете различни форми на такова поведение, което е признак на самоуважение.
Сега, когато умът ви работи вече за вас, а не срещу вас, на хоризонта се задават вълнуващи дейности, свързани с обичта ви към вас самия. Ето някои от тези модели на поведение, които можете да разширявате, като развивате висока само оценка, основаваща се върху собствената ви ценностна система.
Подберете нови начини за отговор на опитите на другите да подхождат към вас с обич или уважение. Вместо да погледнете скептично на някой жест на обич, отговорете с „Благодаря ти” или „Щастлив съм, че мислиш така”.
Ако изпитвате истинска обич към някого, направо кажете „Обичам те“ и докато осмисляте получените реакции „се потупайте по гърба“ за смелостта.
Когато сте на ресторант, поръчайте си нещо, което действително ви се яде, независимо от цената му. Почерпете се, защото го заслужавате. Купувайте си неща, които бихте предпочели при всяко положение, включително когато сте в магазин за хранителни стоки. Поддайте се на изкушението да си купите любим предмет, защото го заслужавате. Не се лишавайте от нищо, освен ако това е абсолютно наложително, а то рядко е толкова наложително.
След изморителен ден и обилно ядене починете за малко или потичайте из парка, дори да имате страшно много работа. Това ще ви помогне да се почувствате значително по-добре.
Занимавайте с дейност, която ще ви бъде приятна. Може би отлагате това от години, защото имате толкова много отговорности, че просто не ви остава време. Като изберете да се обичате и като започнете да си позволявате нещата в живота, които харесвате, хората, на които служите ще свикнат сами да се грижат за себе си. А вие ще откриете, че не изпитвате неприязън към тях. Ще им служите, защото така сте избрали, а не защото сте задължен.
Преодолейте ревността, като осъзнаете, че с нея се само подценявате. Като се сравнявате с другите и смятате, че сте по-малко обичан, вие правите другите да изглеждат по-важни от вас. Не измервайте собствените си достойнства по достойнствата на другите. Напомняйте си, че един човек винаги може да избере друг човек, без това да има някакво значение за вас и от това, дали някой на когото държите ще ви избере или не, не зависи от утвърждаването на собствената ви само оценка.
Ако не престанете да се подценявате, вие сте осъден на вечна неувереност в себе си поради несигурността на чувствата на даден човек. Ако тя избере някой друг, а не вас, това ще има отражение върху другия, не върху вас.
Като постигнете самоуважение, всички обстоятелства, при които по-рано сте проявявали ревност ще се променят, защото вие ще повярвате в себе си и сами ще определяте само оценката си.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар