// Вие четете...

Живот в равновесие

Как да поддържаме благоприятно равновесие?

„Кашлица и лоши навици не можеш да скриеш. Навикът често е по-силен от обучението.“

Как да поддържаме благоприятно равновесие?

Как да поддържаме в здравословен баланс нашите айказаноиди? Какъв е той? Поддържайте благотворните пропорции между протеини и въглехидрати всеки път, когато се храните. Това просто правило е основата за изграждане на тази благотворна пропорция? Идеалът е около 0,75, тоест три грама протеин на всеки четири грама въглехидрати.
Границите на това съотношение обаче са много по-широки между 0,6 и 1,0. Нито по-високо, нито по-ниско. Тези цифри не се основават върху изследвания с животни. Те са доказани върху единствения вид, който е меродавен – човека.
Това, доколко са широки границите на съотношението протеини – въглехидрати, което ще ви позволи да влезете в Равновесие, зависи от вашите гени. Те именно определят инсулиновата реакция на вашето тяло към погълнатите въглехидрати. Едва 25% от населението реагира с благоприятни ниски нива на инсулин. Организмите на всички останали хора произвеждат прекалено много инсулин.
Ако генетично заложената ви инсулинова реакция е слаба, вие сте истински късметлия. Можете да си позволите да консумирате повече въглехидрати. С други думи, ще разполагате с много по-голямо разнообразие в съотношението протеини – въглехидрати. Това ще ви даде и много по-голяма отсрочка, преди тялото ви да започне да произвежда прекалено големи количества лоши айказаноиди.
От друга страна, ако генетично заложената ви инсулинова реакция към въглехидратите е много бурна, следователно и границите, в които можете да променяте съотношението протеини – въглехидрати, ще бъдат съвсем тесни и ще проявявате ниска търпимост даже към най-слабото увеличаване на съдържанието на въглехидрати в дадено ядене. Между другото, каквито и да са гените ви, с възрастта чувствителността към въглехидратите нараства. Сега вече става понятно защо натрупваме толкова лесно килограми с увеличаване на годините.
Във всеки случай, каквото и да е генетичното ви наследство, идеалните пропорции протеини – въглехидрати си остават 0,75 (3 г протеин на всеки 4 г. въглехидрати). Това означава, че при всяко хранене трябва да консумирате малко повече въглехидрати, отколкото протеини. По този начин ще избегнете кетозиса и ще осигурите в черния си дроб достатъчен запас от въглехидрати за поддържане на оптималното функциониране на мозъка.
Независимо каква е генетично определената ви инсулинова реакция към въглехидратите, колкото по-близо се придържате към центъра на протеиново въглехидратното съотношение (0,75), толкова по-добра ще бъде способността ви да контролирате равновесието между айказаноидите.
Когато постигнете математическа точност при спазването на тази пропорция, ще можете да контролирате с фармацевтична точност своите айказаноиди.
Така вие всъщност се отнасяте към храната като към предписано от лекаря лекарство, поглъщате точно определено количество протеини и въглехидрати при всяко едно хранене и по този начин управлявате равновесието на айказаноидите през следващите четири до шест часа. Колкото по-добре се справяте с тази задача, толкова по-качествен ще бъде животът ви.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар