// Вие четете...

Истината е в избора

Как да оценим себе си?

Защо е важно да оценяваме сами себе си? Ако не знаем, какви сме, как ще можем да знаем, какво да променим. В името на промяната към добро всеки трябва да си прави самооценка, защото само ние ще я направим по съвест, без да преследваме користни цели и ще се стремим към по-добро бъдеще.
До тук добре, а знаем ли, как се прави това. Всички сме срещали хора, които са далече от истината за себе си. Някой се надценяват, други пък се подценяват и в единия и в другия случай вредата за самите тях е голяма. Грешната представа на собствените ни възможности ще ни отведе до, образно казано „кривата круша”, тоест до заблуждение, а от там и до загуби.
Нека все пак се опитаме да проследим от къде са се взели критериите по които ние ще се оценяваме. Ясно е, че още в нашето детство, когато се образуват нашите ценности, ние сме приели представата за себе си от околните, но преди всичко от нашите родители. По нататък ние непрестанно сме оценявани и ако през детството и по-късно сме получавали негативни оценки и ние ще си поставим такава, ако сме получавали позитивни, ще се само оценим позитивно. При негативна оценка, лесно е да се само определим като неудачници, а ако сме получавали положителни, близко е до ума, да се определим, като успели хора.
Трябва ли да се отличават критериите по които други са ни оценявали и критериите по които ние ще се само оценяваме. Да, трябва, тъй като оценката е субективна и се базира на чужда база данни. От тук следва, че самооценката би трябвало да е най-реална, защото се базира на нашата собствена база и фактически могат да бъдат сравнявани заложените данни с истинската същност на дадената личност.
Налага се отново да се върнем към определението за съвестта, нали именно тя е онова нещо, което е заложено от нашите родители и усъвършенствано в последствие, тоест това са нашите възгледи, нашият мироглед, нашият контролен орган. На практика, ние се само оценяваме във всеки един момент, оценяваме всичко случващо се около нас и ако оценката съвпада с позволеното от нашата съвест, ние пристъпваме към реализация.
Хората са различни и в зависимост от тяхното мислене и поведение, от тяхната само оценка те се охарактеризират, като плахи, уверени, слабо характерни, силни, целеустремени, непрактични, безпомощни, окаяни, енергични и любвеобвилни.
За какъвто се мислите, такъв ще станете. И така, всичко е във вашите ръце.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар