// Вие четете...

Начини на манипулиране

Как да не се хванем на въдицата?

Похватът да се използват неразбираеми термини е познат на мнозина. Манипулаторът, който използва тази уловка, съзнателно преувеличава своите познания. Но, как да не се хванем на тази уловка?
Първо, трябва честно и откровено да признаете, че не разбирате някои термини. Можете да кажете това и в по-гъвкава форма, като попитате „Какво разбирате под понятието…?”
Много е полезно, между другото да се задава този въпрос на опонентите, тъй като той предполага ясен и точен отговор, Ако манипулаторът не дава ясен отговор можете да бъдете уверени, че ви манипулират. Бъдете внимателни и готови за по-нататъшната игра с този противник.
Ако събеседникът на драго сърце ви пояснява всичко, което е казал преди това, може да се предположи, че той не е манипулатор, но следващата крачка от ваша страна трябва да бъде предложението да се използват само разбираема за вас терминология.
Допустима е насрещна манипулация от ваша страна, като „не съм толкова голям специалист, като вас в тези въпроси, така че ви предлагам….”

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар