// Вие четете...

Поведенчески модели

Как да накараме мъжа да ни слуша?

3„Ако не можеш да имаш най-доброто, използвай по най-добрия начин това, което имаш.“

Как да накараме мъжа да ни слуша?

Жените, когато слушат обикновено използват около шест изражения на лицето за много кратък период на слушане, за да успее да отрази, а после и да отговори на чувствата на събеседника си. Лицето на жената е като огледало за нейните емоции. Когато две жени разговарят или разказват една на друга случилото им се през деня, на страничния наблюдател му се струва, че обсъжданите събития са се случили и на двете жени едновременно и те преживяват станалото по един и същи начин.
Жената разгадава същността на това, което й казват, като се вслушва в гласовите интонации и разчита сигналите от езика на тялото. Ако мъжът иска да привлече и задържи вниманието на жената, то той трябва да усвои тези женски качества. Повечето мъже се плашат и притесняват от подобна възможност и грижливо запазват каменно изражение на лицата си, докато слушат. Но те трябва да знаят, че ако усвоят изкуството на женския тип слушане, усилията им ще бъдат възнаградени стократно.
Биологичната еволюция на мъжа като войн го е научила да слуша с каменно изражение, за да не издава чувствата си пред евентуалния неприятел. Безизразната маска, която мъжете използват по време на слушане, им позволява да се усещат господари на положението, но това съвсем не означава, че мъжът не изпитва никакви чувства. Напротив, чувствата на мъжете са толкова силни, колкото и тези на жените. Разликата е в това, че мъжете просто избягват да ги показва.
По време на слушане жените използват серия от високи и ниски звуци (пет тона), включително „Ооо“, „Ааа“, повторение на казани думи или подразбран контекст. Мъжът използва по-ограничена серия от звуци (три тона) и му е трудно да разшифрова значенията на издаваните звуци, затова и говори по-равно, с по-монотонен глас.
За да покаже, че слуша, мъжът обикновено си служи с така нареченото „хъмкане“, това са серия от кратки „хм… хм“, понякога придружавани от кимвания с глава. Жените са много критични към тази форма на слушане, чиято сдържаност отчасти обяснява, защо жените навсякъде по света обвиняват мъжете, че не ги слушат. Много често мъжът всъщност слуша най-внимателно, но това просто не му личи.
За бизнесдамите „хъмкането“ е истинска златна мина. Ако сте жена и трябва да разясните пред мъж или група мъже своя идея или да изложите своя оферта, то за вас е жизнено важно, когато мъжът заговори на свой ред, да не отразявате с активно слушане неговите емоции, както бихте направили в разговор с друга жена, вие просто останете с безизразна маска на лицето, кимвайте кратко, хъмкайте и не го прекъсвайте!
Доказано е, че жени, използващи тази типично мъжка техника на изслушване, получават от мъжете много повече точки по скалата на доверието. Докато за жени, които отразяват мъжките емоции се смята че не заслужават доверие и нямат голям авторитет, дори понякога мъжете ги определят като „завеяни“ или „откачени“!
За да накарате мъжа да ви слуша просто го подгответе, като ясно му кажете кога ще разговаряте и по какъв въпрос, колко ще продължи разговорът и че от него не се искат решения или план за действие. Повечето мъже охотно ще се съгласят да изпълнят подобна молба, защото в начина, по който е отправена, са отбелязани място, времето и целта на разговора, все неща, които имат смисъл и активират мъжкото мислене.
Има ли значение звученето на гласа?
Повечето жени не се нуждаят от научна степен по еволюционна биология, за да познават и използват силата на говоренето. По-тънкият глас се дължи на по-високи нива на женския полов хормон естроген в организма и тяхното звучене възбужда и активира закодирания във всеки мъж инстинкт да закриля.
От своя страна, жените харесват дълбокото басово звучене на мъжкия глас, защото той е мощен показател за наличие на по-високи нива на мъжкия полов хормон тестостерон, което пък е белег за по-голяма мъжественост. Промяната в нивата на тези два хормона се наблюдава най-отчетливо при момчетата, когато навлязат в пубертета. Тогава тестостеронът започва постепенно да измества естрогена в телата им, което пък кара гласовете им „да мутират“ от по-високи към по-ниски тонове. Когато мъж и жена разговарят и тя започне да говори с по-тъничко и напевно гласче, а той – да буботи, това е недвусмислен сигнал, че двамата се харесват и си дават „нишани“ един на друг. Не разбирайте, че именно така трябва да подхождат мъжете и жените един към друг, всъщност това е само едно обяснение на промените в звученето на гласа на мъжа и жената.
Ако случайно ви се стори, че някой ви „се сваля“, трябва непременно да се вслушате в тона на гласа му. Важно е да знаете, че в бизнес средите, колкото една жена има по-дълбок и плътен глас, толкова тя се възприема като по-интелигентна, авторитетна и заслужаваща доверие. Възможно е и да се научите да създавате впечатление за по-плътен глас, но да ви се получи просто трябва да наведете брадичката леко към шията, да говорите по-бавно и по-монотонно.
Опитвайки се да наложат авторитета си, повечето жени погрешно извисяват глас, но това само създава впечатление за агресивност. Изследванията показват, че доста жени с наднормено тегло използват тъничкия гласец на „малкото девойче“. Някои от тях правят това, за да намалят впечатлението за тежест на тялото, а други, за да отключат инстинкта за закрила в мъжете, които харесват. И при единия и при другия случай звученето има значение.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар