// Вие четете...

Стихийни бедствия

Как възниква явлението смерч?

Какво е смерч (вихър, вихрушка)?

Всяка година през летния период в различни райони, там, където се установява горещо време, съпровождано от развитие на мощна буреносна облачност, възникват вертикални или леко наклонени към хоризонта вихри – фуниеобразно движение на въздуха, наречени с общото название „смерч”.
Смерчовете се заражда и над водата, и над сушата. Смерчовете на сушата и над морето в различните региони се наричат по различен начин. В тропическите страни това явление се случва доста често и може да достигне няколко стотици за година, а понякога да достигне и до хиляда пъти. В умерения климатичен пояс смерчове над сушата се наблюдават в десетки пъти по-рядко, а във високите ширини те са съвсем редки.
В централната част на смерча налягането на въздуха е понижено. По форма смерчът представлява спускащ се към земята конусообразен облъчен стълб. От повърхността на земята към него често се повдига върхът на друг стълб, състоящ се от прах, боклуци или водни пръски. Диаметърът на стълба е от порядъка на няколко десетки метра. Движението на въздуха и увлечените от него предмети е кръгообразно със скорост до 100 км/ч. Едновременно с това въздухът се издига във височина по направление към основния купесто дъждовен облак, под който е възникнал смерчът.
При движението си над местността със скорост няколко десетки километра в час смерчът предизвиква разрушения, не само заради огромната скорост на въздуха вътре в самия вихър, но и заради мигновения скок на атмосферното налягане, което само за броени секунди може да падне и отново да се вдигне на няколко десетки хектопаскала. Домове със затворени врати и прозорци буквално се „взривяват” в момента на преминаването над тях на смерча, цели стени се срутват, течностите от съдовете се изливат и разпръскват навън. Има случаи, когато кокошки са попадали на пътя на смерча и са се оказвали оскубани, без перушина.
Единичен смерч, спускайки се към повърхността на земята, нанася опустошения с ширина на полосата от няколко стотици метра и дължина от няколко до десетки километра. Голяма опасност при смерч над сушата представляват летящите във въздуха и разпръсквани в разни страни твърди предмети. Енергията на смерча е колосална, той е способен да срине и преобърне мостове, тежки товарни автомобили или да повдигне във въздуха и след това да запокити на земята самолет с тегло десет тона.

Случва ли се в Източна Европа и на Балканите явлението смерч?

Явлението смерч в Източна Европа и на Балканите над сушата, както и по крайбрежието на Азовско и Черно море, преди всичко се наблюдава в края на лятото, и началото на есента приблизително около 10 пъти.
Обикновено тяхното възникване е свързано с мощно проникване на студен въздух над силно нагрята (над 25ºС) повърхност на морето. В такава ситуация студеният въздух става много неустойчив: над морето бързо се развива тъмна дъждовно купеста облачност с често просветващи мълнии и полоси на проливен дъжд. От отделни облаци се спускат хоботите на вихрушки към които от водата се издигат конусообразни фунии – водни стълбове. Има случаи, когато вихрушките от морето се пренасят на крайбрежието, оставяйки своите значителни водни запаси в предпланинските райони. Заедно с проливните валежи, обичайни за крайбрежието, в такива случаи понякога се достига до катастрофални наводнения.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар